Levcin je esencialna aminokislina, enden ključnih gradnikov mišične mase. Uporablja jo maščobno tkivo, jetra in mišično tkivo. Ko mišice s starostjo začnejo slabiti, pomaga levcin. Telo potrebuje približno 39 mg levcina na kilogram telesne teže. Če tehtamo približno 70 kg, bi bilo idealno, če bi zaužili približno 2,730 mg levcina na dan. Ker telo te aminokisline ne more proizvesti, jo moramo dobiti s hrano.
Koristi levcina:
Poleg tega, da stimulira rast mišičnega tkiva in izboljša delovanje jeter, ima tudi druge koristi za zdravje, med katerimi so:
- uravnava sladkor v krvi, saj spodbuja tvorbo inzulina
- uravnava debelost
- znižuje in nadzoruje ravni holesterola
- ima številne pozitivne učinke na jetra in mišice
Zaželeno je, da ga užijemo pred in po treningu. Toda kako?
- Parmezan:
Je eden od najbogatejših virov levcina. Parmezan vsebuje 121 % priporočenega dnevnega vnosa levcina; v 100 g tega sira ga je okoli 3452 miligramov.
- Govedina (na žaru):
Goveji zrezek na žaru je okusen in bogat z beljakovinami. Vsebuje veliko levcina, kar 116 % priporočenega dnevnega vnosa.
- Soja (pražena):
Soja je bogata z antioksidanti. Pražena soja vsebuje okoli 118 % dnevnega priporočenega vnosa levcina.
- Tuna (kuhana):
Da bi dobili kar največjo količino levcina, razmislite o uporabi sveže tune in jo kuhajte. S kuhano tuno dobimo 84 % dnevnega priporočenega vnosa.
- Piščanec (kuhan):
Kuhane piščančje prsi vsebujejo okoli 97 % priporočenega vnosa s hrano.
- Svinjina (kuhana):
Svinjina pa je eden od najboljših virov levcina in vsebuje približno 94 % dnevnega priporočenega vnosa. - Bučna semena:
Bučna semena so še en velik vir levcina, ki predstavlja kar s 87 % dnevnega priporočenega vnosa. - Hobotnica (kuhana):
Kuhana hobotnica vsebuje 77 % dnevne potrebe po levcinu.
- Arašidi:
Arašidi vsebujejo 66 % priporočenega vnosa levcina. - Bel fižol:
Bel fižol vsebuje 22 % priporočenega dnevnega vnosa levcina.