Ja, prav ste prebrali. Ne sluz, slez. Navadni slez. V pomoč pri astmi in boleznih mokril, okusen na krožniku.
Ribja juha
Potrebujemo: 5 dag slezovih listov, ½ kg osličev, 1 malo čebulo, 2 paradižnika, 1 dl belega vina, 2 žlici paradižnikove mezge, lovorjev list, timijan, janež, zeleni peteršilj, sol, poper. Skuhamo juho v katero smo dodali začimbe, slezove liste, sol in poper. Kuhamo tako dolgo, da se zmehčajo. Za ta čas očistimo osliče in jih narežemo na majhne kose, paradižnik očistimo in narežemo. Vse skupaj dodamo juhi, zalijemo z vinom ter primešamo paradižnikovo mezgo. Na juho potresemo na drobno narezan peteršilj in še toplo postrežemo.
Mineštra
Potrebujemo: ½ kg listov navadnega sleza, 1 liter mesne juhe, 2 stroka česna, ½ skodelice riža, 2 žlici olivnega olja, sol, poper. Na drobno narežemo slezove liste in jih kuhamo v mesni juhi približno 10 minut. Na segretem olju medtem prepražimo na drobno narezan česen in ga damo v juho. Posebej skuhamo riž in ga dodamo juhi, posolimo in popopramo. Na koncu postrežemo s parmezanom.
Slezov nadev za palačinke
Potrebujemo: 2 skodelici mladih slezovih listov in 1 skodelico narezane cvetače. Cvetačo kuhamo v slani vodi in ko je že skoraj mehka, dodamo še slezove liste. Kuhamo še 10 minut, nato vse skupaj odcedimo, sesekljamo, dodamo 3 žlice skute, žlico kisle smetane, sol in poper po okusu in nekaj kapljic limone.
Polpete iz sleza
Potrebujemo: 3 žlice olja, ½ čebule, ¼ kg kruha, malo vode, poper, sol, peteršilj, 4 skodelice dušenih sesekljanih cvetov in listov sleza, 2 jajci, moko po potrebi, strok česna, olje za peko. Na olju svetlo prepražimo drobno sesekljano čebulo, primešamo drobno namočen kruh, malo zalijemo (lahko z jušno vodo) z vodo in prekuhamo. Ohladimo, popramo, začinimo s strtim česnom, sesekljanim peteršiljem in posolimo. Primešamo sesekljane slezove cvetove, liste in jajci. Po potrebi dodamo še moke. Oblikujemo polpete in spečemo v vročem olju.
Recepte pripravil: Borut Cerkvenič
Foto je simbolična