Peteršilj je prehranska elektrarna, polna vitaminov A, B, C in K ter mineralov (železa in kalija). To smaragdno zeleno zelišče pomaga zmanjševati zadrževanje vode in napihnjenost (edem), brez da bi iz telesa odstranil kalij. Poleg tega peteršilj pomaga uravnavati krvni sladkor in težo ter preprečuje uničenje jeter zaradi sladkorne bolezni.
Zmanjšuje tveganje za raka
Uživanje peteršilja lahko zmanjša tveganje za nastanek raka prsi, prebavil, kože in prostate. Peteršilj vsebuje visoko raven flavonoida, imenovanega apigenin. Ne samo da ima apigenin izjemne lastnosti proti raku, temveč deluje tudi močno protivnetno in antioksidativno.
Krepi imunski sistem
Peteršilj krepi imunski sistem. Eterično olje peteršilja je ključni akter v boju proti alergijam, avtoimunim in kroničnim vnetnim motnjam.
Bori se proti vnetjem
Peteršilj pomaga zmanjšati bolečine in otekline, ki jih povezujemo z artritisom. Peteršilj vsebuje hlapno olje, imenovano eugenol, ki deluje protivnetno in zavira otekanje sklepov.
Bori se proti boleznim
Peteršilj nudi zaščito pred številnimi boleznimi: aterosklerozo, sladkorno boleznijo, rakom debelega črevesa in pred astmo! Peteršilj je odličen vir vitamina C, ki pomaga nevtralizirati proste radikale, ki povzročajo omenjene bolezni.
Ščiti krvne žile
Peteršilj je dober vir enega najpomembnejših vitaminov B: folne kisline. Folna kislina pomaga zmanjšati homocistein. Homocistein je naravno prisotna aminokislina v telesu, vendar visoke ravni v krvi lahko poškodujejo krvne žile, kar povečuje tveganje za srčni infarkt in kap.