Pri boleznih grla, hripavosti, izgubi glasu, astmi, za čiščenje pljuč in odstranjevanje pljučnega katarja je zelo učinkovita barbica. Pravimo ji tudi barbaruša, roža sv. Barbare, zelje sv. Barbare.
Jajce z barbico
Potrebujemo: 3 jajca, 1 jedilno žlico kisle smetane, 2 jedilni žlici oljčnega olja, 3 pesti dobro opranih in na drobno narezanih mladih listov barbice, česen, peteršilj, sol in poper.
Priprava: Jajca razžvrkljamo, dodamo kislo smetano, sesekljan peteršilj, na drobno narezan česen, liste barbice, sol in poper po okusu. Vse dobro premešamo in spečemo kot omleto na vročem olju v ponvi. Še toplo postrežemo.
Juha iz barbice
Potrebujemo: 5 dag listov navadne barbice, 5 dag listov navadnega regrata, 2 dag listov navadnega plešca in velike koprive, 1 drobno čebulo, 2 korenčka, 2 krompirja, 1 dl kisle smetane, poper, sol, dve žlici olja.
Priprava: Sesekljano čebulo, drobno narezana korenčka prepražimo na olju, nato dodamo sesekljane liste barbice, regrata, plešca in kopriv ter na kocke narezan krompir, zalijemo z 1 litrom vode in pustimo vreti ½ ure. Na koncu dodamo sol, poper in kislo smetano.
Testenine z barbico
Potrebujemo: ½ kg listov navadne barbice, 30 dag testenin, 1 večjo čebulo, 5 jedilnih žlic olja, sol in poper po okusu.
Priprava: Na drobno narežemo čebulo in jo prepražimo na 2 jedilnih žlicah olja, da postane lepo rumena. Dodamo oprane in drobno narezane liste navadne barbice in blanširamo 15 minut. Po potrebi dolivamo vodo. Posolimo in popopramo. V slani vodi skuhamo testenine (polžke, makarone, špagete, široke rezance ipd.), odcedimo in jih damo v posodo z 3 jedilnimi žlicami olja. Na koncu dodamo še blanširano barbico, vse skupaj zmešamo in takoj ko je še toplo postrežemo.
Omaka iz barbice
Potrebujemo: 2 žlici olja, 2 žlici moke, 3 žlice drobno narezanih barbičinih listov, juho, žlico kisle smetane, limonin sok in sol.
Priprava: Moko in nadrobno narezane liste barbice rahlo prepražimo na olju, zalijemo z juho in pokuhamo. Nato precedimo dodamo žlico kisle smetane ter okisamo z limoninim sokom. Omako ponudimo k kuhani govedini, divjačini, ribam in zrezkom.
Prikuha iz barbice
Potrebujemo: ½ kg barbičinih listov, 2 žlici olja, ½ majhne čebule, 2 dagi moke, sol, malo mleka ali kisla smetana.
Priprava: Barbičine liste 2 krat prekuhamo, s tem, da po vsakem kuhanju zamenjamo vodo v kateri smo jih kuhali, da izgine grenčina in jih na drobno sesekljamo. Čebulo drobno narežemo in olju zarumenimo. Dodamo sesekljane barbičine liste, potresemo z moko, zalijemo z vodo v kateri smo drugič kuhali liste in osolimo po okusu. Na koncu za boljši okus dodamo mleko ali kislo smetano.
Solata
Priprava: 2 skodelici mladih barbičinih listov drobno narežemo, dodamo strok drobno narezanega česna, solimo po okusu, dodamo ščepec sveže bazilike in dobre misli, zabelimo z oljčnim oljem in okisamo po okusu. Solati lahko dodamo tudi kuhan krompir.
Pripravil Borut Cerkvenič - Crga