Orehovi listi so čreslovinska droga, zato jih uporabljamo vselej, kadar je treba zdraviti vnete sluznice; razdraženo črevesno sluznico pri driskah, vneto želodčno sluznico, vnetja v ustih, na dlesnih in žrelu, vnete veke. Zdravi različna obolenja kože, kot so ekcemi, akne, ozebline. Plodovi dvigujejo krvni tlak. Oreh pomaga pri polipih, žilah, sladkorni bolezni.
Čaj pri polipih v črevesju
Zmešamo sledeča zelišča: 40 g njivske preslice - zel, 30 g navadne plahtice - zel, po 10 g (oreh - list, srčna moč - gomoljček, tavžentroža - zel).
Priprava: 2 jedilni žlici mešanice prelijemo z 1 litrom vrele vode. Pustimo stati 20 minut, precedim. Čaj pijemo večkrat na dan.
Čaj pri koprivnici
Zmešamo sledeča zelišča: 30 g divja mačehec-czel, 20 g njivske preslice - zel, 20 g vrtnega ognjiča - cvetni lističi, 15 g črnega bezga - mladi listi, 15 g oreha - listi.
Priprava: 1 jedilno žlico mešanice prelijemo z 1 litrom vrele vode, pustimo stati 6 do 8 minut, precedimo. Čaj lahko pijemo in si umivamo boleča mesta, zjutraj in zvečer.
Proti krčnim žilam
Zmešamo sledeča zelišča: 20 g melise - zel, 15 g tavžentrože - zel, 15 g regrata - korenina, 10 g navadnega potrošnika - korenina, 10 g zdravilnega jetičnika, 10 g oreha - mladi listi, 10 robide - list, 10 g navadnega rmana - zel.
Priprava: 1 čajno žličko mešanice prelijemo s skodelico vrele vode, pustimo stati od 8 do 10 minut. Čaj precedimo, pijemo ga 3 krat na dan med posameznimi obroki.
Čaj za čiščenje krvi
Zmešamo sledeča zelišča: 30 g koprive - list, 30 g ptičje dresni - zel, 30 g navadnega rmana - zel, 20 g njivske preslice - zel, 20 g vrtnega ognjiča - cvet, 20 g navadnega regrata - korenina, 20 g šentjanževke - zel, 20 g navadni plešca - zel, 10 g bele omele list, 10 g oreha - list, 10 g tavžentrože - zel, 10 g velikega trpotca - list, 10 g trobentice - cvet, 10 g žajblja - list.
Priprava: 1 jedilno žlico mešanice prelijemo z 1 litrom vrele vode, pustimo stati 25 minut, precedimo. Čaja spijemo vsaj 2 litra na dan.
Čaj pri nizkem krvnem tlaku
Zmešamo sledeča zelišča: 30 g navadnega gladeža - korenina, 20 g navadnega plešca - zel, 20 g oreha - mladi list, 15 g rožmarina - zel, 15 g melise - zel.
Priprava: Korenine gladeža namočimo v 2 dl mlačne vode 3 ure. Ostala zelišča prelijemo s skodelico vrele vode, pustimo stati 10 minut. Oba čaja precedimo in zmešamo. Pijemo 3 krat na dan dobljen sveže pripravljen čaj.
Pripravil: Borut Cerkvenič