Prisotnost joda v organizmu zmanjšuje možnost koronavirusa.
Sezona gripe je v teku, vsak dan pa na žalost narašča tudi število obolelih zaradi covid – 19. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) vsak dan opozarja na nevarnost sovpadanja epidemije korona virusa in gripe.
Prav zato je pomembno skrbeti za zdravje, se zdravo prehranjevati in spoštovati priporočene ukrepe. V borbi proti infekciji je pomemben element za vzdrževanje imunskega sistema jod. Temu v prid priča nedavna študija dr. Garyja Warrena v publikaciji "Research Gate", kjer pravi, da povečan dnevni vnos joda in znotraj največjega dovoljenega odmerka pospešuje apoptozo, torej odmiranje celic, okuženih s covid-19, kar preprečuje nadaljnje širjenje virusa.
Više puta objavljene, naučne analize potvrđuju ovu tvrdnju a sve u cilju obavljanja tri važne telesne funkcije u borbi protiv kovida: deaktivacija kovida u nosu prisustvom joda u nosnoj sluzi, deaktiviranje kovida na koži pre nego što uđe u telo jodom iz znoja i ranije spomenuta apoptoza, kako bi se zaustavilo repliciranje virusa
Večkrat objavljene znanstvene analize potrjujejo to trditev, vse z namenom izvajanja treh pomembnih telesnih funkcij v boju proti kovidu: deaktiviranje kovida v nosu, ko je v nosni sluznici prisoten jod, deaktiviranje kovida na koži preden vstopi v telo, s pomočjo joda iz znoja in prej omenjena apoptoza, da bi preprečila razmnoževanje virusa.
Možnost prenosa Covid-19 in s tem smrtnosti se na ta način znatno zmanjša. Ker ga telo ne tvori, bi morali jemati jod vsak dan, od 1, 5 do 2, 4 miligrama, odvisno od telesne teže. Najbolje je, če ga zaužijemo s hrano in vodo. Joda je največ v jodirani kuhinjski soli, morskih ribah, zlasti modrih, v vseh morskih sadežih, pa tudi v ananasu, korenju in algah.
Kje v Sloveniji joda primanjkuje in zakaj vse bi ga morali uživati, pa si lahko preberete v tej knjigi.