Hja, sliši se smešno, a tudi če je sladka, pomaga pri sladkorni bolezni in pri odvajanju vode. Priporočljiva zlasti pozimi, ker je učinkovita pri izkašljevanju in pri prehladih.
Marmelada
Potrebujemo: 1 kg jerebikinih plodov nabranih po prvi slani, 1 kg sladkorja, 1 dl dobrega rdečega vina.
Priprava: 1 kg plodov jerebike do mehkega skuhamo v malo vode, stisnemo skozi sito in dodamo 1 kg sladkorja. Tej masi prilijemo 1 dl rdečega vina in iz nje skuhamo gosto marmelado.
Jerebikin sirup
Potrebujemo: 5 litrov sveže stisnjenega soka, 1 kg sladkorja, 1 kg gozdnega medu.
Priprava: Mešanico kuhamo pri temperaturi 150°C do vrenja in nato še 20 minut. Sirup shranimo v dobro zaprte steklenice in v temnem prostoru. Sirup uporabljamo za prehladna obolenja.
Jerebikin žele
Potrebujemo: 1 l soka iz jerebikinih plodov, 1 l soka iz kutin, 1,5 kg želirnega sladkorja.
Priprava: V večjo posodo vlijemo oba soka ter dobro premešamo. Med kuhanjem dodamo želirni sladkor in pustimo, da zavre. Po 5 minutah preizkusimo če se želira. Kako naredimo preizkus: nekaj kapljic vročega soka kanemo na krožnik. Če se strdi, ko se ohladi, je žele gotov, če se ne strdi kuhamo dalje in kasneje naredimo še en preizkus. Nalijemo v manjše kozarčke in dobro zapremo. Zavijemo jih v toplo odejo, da primejo. Kozarčke hranimo v hladnem in temnem prostoru, ne v hladilniku. Žele lahko postrežemo pri divjačinskih jedeh.
Čaj iz jerebikinih plodov
Polno žlico suhih in zdrobljenih plodov prelijemo s ¼ litra vrele vode in pustimo stati 15 minut. Po potrebi spijemo skodelico precejenega čaja, lahko ga tudi osladkamo. Proti driskam pa nesladkanega dvakrat dnevno po eno skodelico.
Pripravil Borut Cerkvenič