Pred nekaj dnevi smo pisali o ozkolistnem ciprju. Ciprošu, kakor mu tudi rečejo. Najdemo ga na Pohorju, bogat je z vitamini in minerali, pektini. Priročen v kuhinji, kadar ni beluš, za juhe, prikuhe, solate, čaje.
Krepka juha
Potrebujemo: 10 dag listov ciprja, 5 dag koprivnih listov, 4 krompirje, 5 dag mladih listov alpske kislice, 2 korenčka, 1 glavico čebule, 2 dag masla, 1 jajce, 2 žlici kisle smetane, drobnjak, sol in poper po okusu.
Očiščene mlade poganjke in liste ozkolistnega ciprja, mlade koprivine liste in mlade liste alpske kislice operemo in prelijemo z vrelo vodo. Odcedimo in vse skupaj drobno narežemo. Na raztopljenem maslu prepražimo drobno narezano čebulo, krompir narezan na kocke in korenček narezan na kolutiče. Dodamo na drobno narezano zelenjavo ter zalijemo z litrom in pol vode. Posolimo in popopramo. Juho kuhamo na lahkem ognju dokler se zelenjava ne zmehča. Dodamo jajce in kislo smetano ter dobro zmešamo. Juho lahko okrasimo s sveže narezanim drobnjakom. JJuha pomaga bolnikom k hitrejšemu okrevanju.
Jajce s ciprjem
Potrebujemo: 3 jajca, 1 jedilno žlico kisle smetane, 2 jedilni žlici oljčnega olja, 3 pesti dobro opranih in na drobno narezanih mladih listov ozkolistnega ciprja, česen, peteršilj, sol in poper.
Jajca razžvrkljamo, dodamo kislo smetano, sesekljan peteršilj, na drobno narezan česen, liste ciprja, sol in poper po okusu. Vse dobro premešamo in spečemo kot omleto na vročem olju v ponvi. Še toplo postrežemo.
Testenine z ozkolistnim ciprjem
Potrebujemo: ½ kg ozkolistnega ciprja, 30 dag testenin, 1 večjo čebulo, 5 jedilnih žlic olja, sol in poper po okusu.
Na drobno narežimo čebulo in ga prepražimo na dveh žlicah olja, da postane lepo rumena. Dodajmo oprane in drobno narezane liste ozkolistnega ciprja in blanširamo 15 minut. Po potrebi dolivamo vodo. Posolimo in popopramo. V slani vodi skuhamo testenine (polžke, makarone, špagete, široke rezance ipd.), odcedite in jih damo v posodo s 3 žlicami olja. Na koncu dodamo še blanširano zelenjavo, vse skupaj zmešamo in takoj postrežemo.
Omaka
Potrebujemo: 2 žlici olja, 2 žlici moke, 3 žlice drobno narezanih listov ozkolistnega ciprja, juho, žlico kisle smetane, limonin sok in sol.
Moko in liste ozkolistnega ciprja rahlo prepražimo na olju, zalijemo z juho in pokuhamo. Nato precedimo dodamo žlico kisle smetane ter okisamo z limoninim sokom. Omako ponudimo k kuhani govedini, divjačini in zrezkom.
Solata
Potrebujemo: ½ kg mladih listov ozkolistnega ciprja, 2 mladi čebuli, 2 žlici ribanega hrena, 2 dl kisle smetane, limonin so kali dober jabolčni kis, sol.
Oprane mlade liste ozkolistnega ciprja blanširajmo, odcedimo in na drobno narežimo. Ko se ohladijo, jih zmešajmo z (na kolutiče) narezano mlado čebulo, ribanim hrenom in soljo. Polijemo z limoninim sokom ali z jabolčnim kisom, zalijemo s kislo smetano in zmešajmo. Postrežemo takoj.
Slike, opis in recepture pripravil: Borut Cerkvenič - Crga