MIND in mediteranska prehrana upočasnjujeta Parkinsona

Če sledimo prehranjevanju MIND in mediteranski prehrani upočasnimo nastanek Parkinsonove bolezni za dobrih 17 let pri ženskah in za dobrih 8 let pri moških.

Nova študija raziskovalcev kanadske univerze kaže na močno povezavo med MIND in mediteransko prehrano ter kasnejšim nastopom Parkinsonove bolezni (PD). Medtem ko raziskovalci že dolgo poznajo nevroprotektivne učinke tovrstne prehrane na nevrološke bolezni, kot sta Alzheimerjeva in demenca, je ta študija prva, ki nakazuje povezavo med to prehrano in zdravjem možganov pri Parkinsonovi bolezni (PD).

Prehrana MIND je kombinacija dveh zelo priljubljenih prehran, to je mediteranske prehrane in prehrane, ki pomaga zaustaviti visok krvni tlak (DASH – Dietary Approaches to Stop Hypertension).

»Študija kaže, da imajo osebe Parkinsonovo bolezen pozneje, če se prehranjujejo sredozemsko. Razlika, prikazana v študiji, je bila do 17 let pozneje pri ženskah in osem let pozneje pri moških,« pravi dr. Silke Appel-Cresswell iz pacifiškega raziskovalnega centra za raziskave Parkinsona, Centra za zdravje možganov in nevrološkega oddelka kanadske medicinske fakultete. »Zdravil za preprečevanje ali odložitev Parkinsonove bolezni je premalo, vendar sedaj ostajamo optimistični, saj novi dokazi kažejo, da bi lahko s tovrstno prehrano odložili začetek bolezni.«

V študiji, v kateri je sodelovalo 176 udeležencev, so raziskovalci preučevali sledenje tej prehrani, za katero je značilen manjši vnos mesa in poudarek na zelenjavi, sadju, polnozrnatih žitih in zdravih maščobah ter starostjo nastanka Parkinsonove bolezni. Ugotovili so, da je prav upoštevanje te prehrane sovpadalo s kasnejšim začetkom bolezni pri ženskah in pri moških. Prehrana MIND je bolj pomagala ženskam, sredozemska dieta pa moškim. Razlike v teh dveh dietah so prefinjene, a namigujejo na vplive, ki jih lahko imajo posebna živila in mikrohranila na zdravje možganov.

Omeniti velja različne učinke spoštovanja prehrane med spoloma, saj je približno 60 odstotkov diagnosticiranih s Parkinsonovo boleznijo moških. »Če razumemo kako prehrana MIND in mediteranska prehrana vplivata na moške in kako na ženske, bomo morda bolje razumeli spolne razlike, ki vodijo v Parkinsonovo bolezen,« dodaja Roacheva. Te ugotovitve so odskočna deska za druga raziskovalna vprašanja, ki bi lahko pomembno vplivala na razumevanje Parkinsonove bolezni.

»To potrjuje povezavo med zdravjem črevesja in možgani,« pravi dr. Brett Finlay, profesor na oddelku za biokemijo in molekularno biologijo ter mikrobiologijo in imunologijo kanadske univerze.To tudi kaže, da zdrava prehrana ne vpliva le na eno bolezen, temveč na več teh kognitivnih bolezni.

Raziskovalna skupina bo v nadaljevanju proučila potencialno povezavo med mikrobiomom in njegovim učinkom na možgane. »Zdrava prehrana ima toliko koristi,« pravi Metcalfe-Roacheva. »V interesu vseh je, da poskušamo ohraniti zdrav mikrobiom, da jemo raznoliko rastlinsko in drugo zdravo hrano. Ta študija ponuja še več dokazov za to, kar že vemo - da bi se morali truditi, da bi se zdravo prehranjevali in skrbeli zase.«

Vir: Univerza Britanske Kolumbije

 

 

Preberite še več člankov - Prehrana

Kaj sem se naučila o prehranskih dopolnilih?

Prehranska dopolnila so izdelki, ki vsebujejo hranila, ki jih lahko zaužijemo v obliki tablet, kapsul, praškov, kapljic ali drugih oblikah. Namenjeni so dopolnjevanju prehrane, saj vsebujejo...

Katere so zdravju prijazne diete?

Boj z odvečnimi kilogrami je marsikomu dobro znan, prav tako pa tudi dejstvo, da jih je mnogo lažje pridobiti kot izgubiti. Čeprav ob višku maščobnih oblog okoli pasu pomislimo na videz in...

Naravni viri kalcija

Kalcij je najbolj pogost mineral v telesu. Približno 99 odstotkov ga je shranjenega v kosteh in zobeh. Preostali del je razpršen po drugih delih, to je v krvi in v medcelični tekočini. V različnih...

Sadje, ki topi maščobe

Ko iščemo načine, da pokurimo maščobe, nam pride prav vse živo kajne? K sreči ste sladkosnedi na boljšem. Obstaja cela vrsta sadja, ki uspešno topi maščobe in ob tem nahrani telo s pomembnimi...

Hrana, ki uravnava hormone

Vse več je oseb, ki trpijo zaradi hormonskih neravovesij in vnetij. Pogosto jih spremljajo bolečine v sklepih, utrujenost, previsok krvni tlak, glavoboli in napihnjenost. Iz tega se običajno...

Katera je primernejša: brezkofeinska ali kofeinska?

Kava je eno od najbolj priljubljenih živil na svetu. Veliko ljudi uživa pri pitju kave, ampak želi omejiti vnos kofeina. Brezkofeinska kava je podobna običajni, le da ji odstranijo kofein....

10 koristi hrane, bogate z levcinom

Levcin je esencialna aminokislina, enden ključnih gradnikov mišične mase. Uporablja jo maščobno tkivo, jetra in mišično tkivo. Ko mišice s starostjo začnejo slabiti, pomaga levcin. Telo potrebuje...

Kako pogosto je priporočeno jesti?

Če ste kot večina, potem najverjetneje dnevno pojeste 3 glavne obroke, med njimi pa prigrizke. Načeloma je to dober način prehranjevanja, ampak govorimo »načeloma«. Najpomembneje je zadovoljiti...

Najboljši viri vlaknin

Je vaša prehrana revna z vlakninami? Če je temu tako, vam bomo v nadaljevanju predstavili najboljše vire le-teh, saj so vlaknine zelo pomembne za naše zdravje. Toda naj vas ne skrbi, da boste morali...

S hrano nad holesterol!

Obstajata dober (HDL) in slab (LDL) holesterol. Prvi je oblikovan tako, da se oprime odvečnega holesterola in ga odstrani iz telesa, medtem ko slab holesterol poskrbi, da se holesterol prične...

Prehranska dopolnila, ki se jim je potrebno izogibati na prazen želodec

Če uživate prehranska dopolnila, pri tem početju niste sami. Približno 70 % Evropejcev svoje zdravje dodatno krepi s pomočjo prehranskih dopolnil. Od teh pa dobrih 80 % predstavljajo starejši od 55...

Limona! Zdravilni učinki, načini uporabe in recepti

Limona je brezčasen sadež, ki najde mesto v prehrani v prav vsakem letnem času. Poleti kot osvežilna limonada, pozimi pa kot dodatek k čaju. Čeprav je večini znano, da limona vsebuje ogromno...

Dvokrpi ginko in njegovi zdravilni učinki

Dvokrpi ginko ( Ginkgo biloba L.) je živi fosil, ki zemljo krasi že dobrih 300 milijonov let. Zanimivo je dejstvo, da ni v sorodu s prav nobeno danes rastočo rastlinsko vrsto. Čeprav je v Evropi...

Stranski učinki probiotikov

Probiotiki so lahko koristen zaveznik, ko želimo izboljšati zdravje našega črevesja. Toda čeprav običajno ne povzročajo nobenih težav, se lahko določeni ljudje ob njihovem uživanju soočijo s...

Prehod na rastlinsko prehrano

Rastlinska prehrana pomeni konzumiranje hrane, ki je izključno rastlinskega izvora. Tak način prehranjevanja se osredotoča na minimalno predelano hrano in se deloma prekriva z veganstvom. Od...

Organski med in njegove prednosti

Ljudje med že vrsto let uporabljamo zaradi njegovega pestrega nabora zdravilnih učinkov. Znajde se v različnih zdravilnih pripravkih, kakor ga v določenih bolnišnicah še vedno uporabljajo za...

Kako se pravilno prehranjevati?

Program krono prehrane dr. Ane Gifing je edinstven, ker pomaga vsakem posamezniku, da dosega svojo idealno težo ob odličnem zdravstvenem stanju telesa, ne glede na to ali je teža previsoka ali...

Fižol namesto mesa

Vsesplošno sprejetje vegetarijanske prehrane bi lahko zmanjšalo emisije toplogrednih plinov za 63 odstotkov. Za mesojedce bi to predstavljalo težavo, saj iz rastlinske prehrane ne dobijo beljakovin,...