Če sledimo prehranjevanju MIND in mediteranski prehrani upočasnimo nastanek Parkinsonove bolezni za dobrih 17 let pri ženskah in za dobrih 8 let pri moških.
Nova študija raziskovalcev kanadske univerze kaže na močno povezavo med MIND in mediteransko prehrano ter kasnejšim nastopom Parkinsonove bolezni (PD). Medtem ko raziskovalci že dolgo poznajo nevroprotektivne učinke tovrstne prehrane na nevrološke bolezni, kot sta Alzheimerjeva in demenca, je ta študija prva, ki nakazuje povezavo med to prehrano in zdravjem možganov pri Parkinsonovi bolezni (PD).
Prehrana MIND je kombinacija dveh zelo priljubljenih prehran, to je mediteranske prehrane in prehrane, ki pomaga zaustaviti visok krvni tlak (DASH – Dietary Approaches to Stop Hypertension).
»Študija kaže, da imajo osebe Parkinsonovo bolezen pozneje, če se prehranjujejo sredozemsko. Razlika, prikazana v študiji, je bila do 17 let pozneje pri ženskah in osem let pozneje pri moških,« pravi dr. Silke Appel-Cresswell iz pacifiškega raziskovalnega centra za raziskave Parkinsona, Centra za zdravje možganov in nevrološkega oddelka kanadske medicinske fakultete. »Zdravil za preprečevanje ali odložitev Parkinsonove bolezni je premalo, vendar sedaj ostajamo optimistični, saj novi dokazi kažejo, da bi lahko s tovrstno prehrano odložili začetek bolezni.«
V študiji, v kateri je sodelovalo 176 udeležencev, so raziskovalci preučevali sledenje tej prehrani, za katero je značilen manjši vnos mesa in poudarek na zelenjavi, sadju, polnozrnatih žitih in zdravih maščobah ter starostjo nastanka Parkinsonove bolezni. Ugotovili so, da je prav upoštevanje te prehrane sovpadalo s kasnejšim začetkom bolezni pri ženskah in pri moških. Prehrana MIND je bolj pomagala ženskam, sredozemska dieta pa moškim. Razlike v teh dveh dietah so prefinjene, a namigujejo na vplive, ki jih lahko imajo posebna živila in mikrohranila na zdravje možganov.
Omeniti velja različne učinke spoštovanja prehrane med spoloma, saj je približno 60 odstotkov diagnosticiranih s Parkinsonovo boleznijo moških. »Če razumemo kako prehrana MIND in mediteranska prehrana vplivata na moške in kako na ženske, bomo morda bolje razumeli spolne razlike, ki vodijo v Parkinsonovo bolezen,« dodaja Roacheva. Te ugotovitve so odskočna deska za druga raziskovalna vprašanja, ki bi lahko pomembno vplivala na razumevanje Parkinsonove bolezni.
»To potrjuje povezavo med zdravjem črevesja in možgani,« pravi dr. Brett Finlay, profesor na oddelku za biokemijo in molekularno biologijo ter mikrobiologijo in imunologijo kanadske univerze.To tudi kaže, da zdrava prehrana ne vpliva le na eno bolezen, temveč na več teh kognitivnih bolezni.
Raziskovalna skupina bo v nadaljevanju proučila potencialno povezavo med mikrobiomom in njegovim učinkom na možgane. »Zdrava prehrana ima toliko koristi,« pravi Metcalfe-Roacheva. »V interesu vseh je, da poskušamo ohraniti zdrav mikrobiom, da jemo raznoliko rastlinsko in drugo zdravo hrano. Ta študija ponuja še več dokazov za to, kar že vemo - da bi se morali truditi, da bi se zdravo prehranjevali in skrbeli zase.«
Vir: Univerza Britanske Kolumbije