Kdaj ne jem?

Se odložate za post, pa ne veste, kako bi začeli? Bi se radi prekinitveno postili, pa ne veste ali boste zdržali?

Če se odločate za kratek post, vam bo v veliko pomoč revija Misteriji, v kateri v rubriki Kdaj ne jem? vsak mesec objavljamo najugodnejše datume za kratke poste. Izračunani so astrološko glede na lunin položaj. Najpogosteje trajajo od nekaj ur do enega dneva ali dveh dni. V tem času se vzdržimo vsake hrane, vsaj težje prebavljive. Spijemo veliko vode in čajev za čiščenje telesa. To je najboljši čas za telesno in duševno sproščanje. Za »nočne ptice« in za tiste, ki morajo delati ponoči, so navedeni tudi nočni termini.

Vse v naravi se odvija ciklično. Tudi človeško življenje je cikel: rojstvo, življenje, smrt. Dan, noč. Zima, pomlad, poletje, jesen. Cikle v naravi se da zaznati in izračunati. Že tisočletja jih preračunavajo zvezdogledi, nekdaj svečeniki in astronomi, danes astrologi. Če se postimo v času, ki ga podpira narava, post za naše telo, ki je del narave, ne predstavlja stresa, stradanja ali pomanjkanja.

Ob polni luni in mlaju

Vpliv polne lune in mlaja traja okoli tri dni, to je dvainsedemdeset ur. Čutimo ga že dva dni pred tem nebesnim dogodkom in vsaj en dan po njem. Nekateri se postijo dvanajst ur pred točno uro in minuto polne lune oziroma mlaja in dvanajst ur po njem, ko je ta napetost najmočnejša. Če v tem času ne jemo, se laže posvetimo tudi duševnemu in miselnemu čiščenju. Mlaj je tudi pravi čas za opustitev zdravju škodljivih prehranjevalnih navad in razvad, saj narava tedaj podpira uvajanje novosti v vsakdanjik. Naša zavest in podzavest sta v tem času laže dojemljivi in sprejemljivi za spremembe. Seveda pa se moramo na spremembo v prehrani, kakor na vsako novost, prej dobro pripraviti, pri sebi razčistiti, zakaj nam bo bolj zdravo prehranjevanje koristilo. Denimo, telo bo porabilo manj energije za prebavo in presnovo hrane, ker bomo jedli manj in bolj kakovostno, zato nam bo ostalo več energije za druge dejavnosti.

V času »brezciljnosti«

Post je učinkovit tudi v obdobjih, ki jim astrologi pravijo »brezciljnost« in trajajo od nekaj minut do nekaj ur na dan. Kar tedaj pojemo, se namreč slabše prebavi in presnovi, saj je ta čas namenjen za telesni počitek. Tedaj tudi ne preobremenjujemo organizma s težkimi deli in pretiranimi miselnimi in duševnimi napori, temveč le rutinska opravila. Če se v tem času lotimo zahtevnejših del in opravil, so ta bolj obsojena na neuspeh, zlahka se kaj zaplete in jih bomo morali začeti znova. Skladno s tem se tudi hrana, ki jo zaužijemo v tem času, slabše prebavlja in presnavlja. Zato je najbolje, da nekaj minut ali ur s hranjenjem počakamo. Tedaj pijemo več vode in čajev za čiščenje telesa. Če se v teh urah ne moremo odpovedati hrani, se odpovejmo vsaj težje prebavljivi in jejmo le sadje in zelenjavo ter pijmo veliko vode.

Ob začetkih in koncih retrogradnosti planetov

Poseben nadzor nad »požrešnostjo« in »tolaženjem s hrano« potrebujemo v času začetkov in koncev retrogradnosti planetov, predvsem nam najbližjih planetov, kot so Merkur, Venera, Mars. Tedaj so namreč naši možgani in telo v obdobju preračunavanja, preurejanja, prevrednotenja, skratka precej zmedeni, zato so za zahtevnejša opravila in uvajanje novih projektov neuporabni. Enako velja za opravila, ki zahtevajo večjo zbranost. Tudi naši občutki za izbiro prave hrane in prave količine so lahko v tem obdobju moteni. Zaradi vsega tega se lahko pojavi neko razočaranje in posledično požrešnost, na kar moramo biti pripravljeni, sicer v tem času ne bomo mogli nadzirati potrebe po hrani. V času, ko so te motnje najhujše, se je najbolje postiti, saj s tem zelo ublažimo vpliv, ki ga imajo retrogradni planeti na nas. Smo bolj zbrani, v službi laže delamo (saj ne moremo kar na dopust oziroma si to lahko privoščijo le redki).

 

Preberite še več člankov - Prehrana

Kako se pravilno prehranjevati?

Program krono prehrane dr. Ane Gifing je edinstven, ker pomaga vsakem posamezniku, da dosega svojo idealno težo ob odličnem zdravstvenem stanju telesa, ne glede na to ali je teža previsoka ali...

Fižol namesto mesa

Vsesplošno sprejetje vegetarijanske prehrane bi lahko zmanjšalo emisije toplogrednih plinov za 63 odstotkov. Za mesojedce bi to predstavljalo težavo, saj iz rastlinske prehrane ne dobijo beljakovin,...

Kumarice preprečujejo rane na želodcu

Kisle kumarice večinoma uporabljamo kot prilogo, a njihova največja moč se pokaže, če jih jemo samostojno. Kumarice imajo veliko vitaminov, malo maščob in veliko vlaknin, bogate so z železom,...

Hrana za dolgoživost

Kdo ne bi želel dočakati sto let ali več in se ob tem počutiti energičnega in sposobnega kot pri petdesetih ali šestdesetih. Bernardo LaPallo iz Arizone, ki je lani dočakal 114 let, je prisegal na...

Z medom nad tegobe

Načinov uporabe medu je ogromno. Imenujejo ga tudi nektar bogov, saj ga lahko uporabljamo kot mazilo za rane, sirup proti kašlju, zdravilo proti raku, zdravilo za bronhitis in na številne druge...

Limona za kis, bučke in še kaj

Limona, bogata z vitaminom C ni dobra le v limonadi, ampak tudi drugje na krožniku. Lako pa na primer iz nje naredite tudi kis in olje. Kis in olje 5 svežih listov citronke za 14 dni namočimo v ½...

Vrtni šetraj na krožniku

Kaj pa če bi si kdaj privoščili šetraj? Ker ga imamo doma, ker je zdrav, pa tudi izjemno okusen, če ga pripravimo takole... Namaz s šetrajem Potrebujemo: 20 dag kuhanega belega fižola, 2 žlici...

Olive na krožniku

Navadna oljka (Olea europaea) je znana po tem, da koristi vsem, ki imajo visok krvni tlak. A to še ni vse! Pospešuje presnovo, pomaga pri vnetju želodčne in črevesne sluznice ter tankega črevesa,...

Cikorija: kavni nadomestek, ki zdravi sladkorno, zaprtje in osteoartritis

Če ne morete zdržati brez jutranje kave, a se bojite, da bi v telo vnesli preveč kofeina, je morda cikorija tisto, kar iščete. Ta popularni kavni nadomestek ni le okusen jutranji napitek, ampak ima...

Sladki pelin razbije raka

Sladki pelin je najbolj iskana rastlina, ki deluje v boju zoper najbolj nasilne oblike raka. Je tudi pomoč pri preprečevanju vročičnih stanj pri prehladu in gripi. Njegov hidrolat zdravi herpes in...

8 koristi špinače

Špinača je bila superhrana, še preden so izumili ta termin! Jedel jo je risani junak Popaj. Špinača mu je dala moč, mišice pa so se spremenile v tornado energije. Špinača vsebuje več hranil kot...

Sveta Hildegarda: Začimbe za zdravje

Mešanica začimb s komarčkom To splošno zdravilo je dobro za vzdrževanje in obnovo zdravja. Zagotavlja lepo barvo kože in normalno prebavo, izboljša metabolizem in prekrvitev ter pripomore k...

Kdaj ne jem?

Se odložate za post, pa ne veste, kako bi začeli? Bi se radi prekinitveno postili, pa ne veste ali boste zdržali? Če se odločate za kratek post, vam bo v veliko pomoč revija Misteriji, v kateri v...

MIND in mediteranska prehrana upočasnjujeta Parkinsona

Če sledimo prehranjevanju MIND in mediteranski prehrani upočasnimo nastanek Parkinsonove bolezni za dobrih 17 let pri ženskah in za dobrih 8 let pri moških. Nova študija raziskovalcev kanadske...

Na krožniku: ciprje

Pred nekaj dnevi smo pisali o ozkolistnem ciprju. Ciprošu, kakor mu tudi rečejo. Najdemo ga na Pohorju, bogat je z vitamini in minerali, pektini. Priročen v kuhinji, kadar ni beluš , za juhe,...

Rukola za zdrave kosti

Rukola je mediteranska samonikla zelenjava, ki zmanjšuje tveganje za raka in blagodejno deluje na kosti. Rukola je mediteranska samonikla zelenjava grenkega okusa, ki je zelo razširjena po vsem...

S smutiji nad odvečne kilograme

Mangov smuti ¼ skodelice posnetega mleka ¼ pireja zrelih avokadov ½ skodelice mangovega soka ¼ skodelice vanilijevega jogurta brez maščobe 1 skodelica sveže stisnjenega soka limete 1 žlica sladkorja...

Artičoka znižuje holesterol in krvni sladkor

Cinatin, grenčine, flavonoidi, vitamini, železo, magnezij, beljakovine, zdrave maščobe. Vse to in še več vsebuje artičoka. Decembra, ko nehote tudi več pojemo, še kako prav pride. Lajša prebavne...