Navadna oljka (Olea europaea) je znana po tem, da koristi vsem, ki imajo visok krvni tlak. A to še ni vse! Pospešuje presnovo, pomaga pri vnetju želodčne in črevesne sluznice ter tankega črevesa, pomaga pri odstranjevanju majhnih žolčnih kamnov, pri zastrupitvah z jedkimi tekočinami, zdravi pljučne bolezni in še kaj.
Olive so bogate z vitamini A, B, D, E, rudninskimi snovmi, kalijem, natrijem, kalcijem, magnezijem, železom, fosforjem in bakrom, beljakovinami, kislinami, čreslovinami in še drugimi koristnimi snovmi.
Namaz
Potrebujemo: 2 pesti oliv, sirni namaz s smetano, 1 jedilno žlico oljčnega olja.
Priprava: olive razkoščičimo in drobno narežemo ter umešamo v sirni namaz. Dodamo še 1 jedilno žlico oljčnega olja ter še enkrat vse skupaj dobro premešamo, da je dobro mazljivo. Potrebujemo še dober kruh. Olive lahko uporabljamo za predjed pri različnih jedeh.
Slane olive
Potrebujemo: 1 kg svežih oliv (ali belice ali črnice), 1 kg grobe morske soli, oljčno olje.
Priprava: olive položimo v temno posodo s pokrovom, prekrijemo s soljo, zapremo in pretresemo. Posodo shranimo v temen, hladen prostor. Počivajo naj 2 meseca. Kozarec z olivami večkrat pretresemo. Po tem času odlijemo nastalo tekočino, speremo sol iz oliv in jih dobro osušimo. Olive lahko čez noč pustimo zavite v krpi, da se povsem osušijo. Steklene kozarce steriliziramo. Ohlajene, sterilizirane kozarce napolnimo z ollivami in prelijemo z oljčnim oljem ter dobro zapremo s čistimi pokrovčki. Polne kozarce hranimo v hladnem, temnem prostoru, ne v hladilniku. Tako dobljene slane oljke lahko uporabimo pri različnih jedeh in narezkih.
Opis, slike in recepture pripravil: Borut Cerkvenič-Crga