Kaj pa če bi si kdaj privoščili šetraj? Ker ga imamo doma, ker je zdrav, pa tudi izjemno okusen, če ga pripravimo takole ...
Namaz s šetrajem
Potrebujemo: 20 dag kuhanega belega fižola, 2 žlici kaper, 1 žlico sveže sesekljanega šetraja, 3 žlice najboljšega oljčnega olja, 1 žlico limoninega soka, sol in sveže mlet poper. Vse sestavine zmeljemo v električnem mešalniku, solimo in popramo po okusu ter postrežemo s toastom in svežo oprano rukolo.
Krompirjeva omleta
Za 4 osebe potrebujemo: 1 kg kuhanega krompirja, 1 čebulo, 10 dag jurčkov ali drugih gob, 3 jajca, 1 dl mleka, 1 žlico sesekljanega šetraja in sol.
V ponvi pražimo na trakove narezano čebulo. Ko čebula oveni, dodamo očiščene in na kocke narezane jurčke ter na kocke narezan krompir. Vse skupaj zapečemo. Jajca razžvrkljajmo, dodamo mleko, sol in sesekljan šetraj. Jajčno zmes prelijemo prek krompirja, pokrijemo s pokrovko in na majhnem ognju pražimo še toliko časa, da jajca zakrknejo. Tako pripravljeno omleto zvrnemo na krožnik in še toplo postrežemo.
Ribe s šetrajem
Za 4 osebe potrebujemo: 1 kg ribjih filejev skuš ali postrvi, 30 dag zelo mladega stročjega fižola, 30 dag svežega paradižnika, 1 čebulo, 3 stroke česna, 1 žlico sveže sesekljanega šetraja, 4 žlice oljčnega olja, sol in sveže mleti poper.
Ribje fileje narežemo na rezine ter jih potresemo s šetrajem, solimo in popopramo. Stročji fižol operemo, narežemo na dva centimetra dolge rezine in porazdelimo po pekaču. Nanj naložimo ribje fileje. Paradižnik narežemo na majhne kocke, dodamo sesekljano čebulo, sesekljan česen, oljčno olje in sol po okusu. Zmes dobro premešamo in jo porazdelimo po ribjih filejih ter postavimo v na 200°C ogreto pečico in pečemo 20 minut. Pečene ribje fileje razdelimo na krožnike, obložimo jih s stročjim fižolom in postrežemo s kuhanim ali pire krompirjem.
Slike, opis in recepture pripravil: Borut Cerkvenič-Crga