V sodobni prehrani je preveč ogljikovih hidratov, mlečnih izdelkov in kofeina, zelo kislinskih in vnetnih živil, ki, če jih uživamo v prevelikih odmerkih, porušijo ravnotežje naravne kisline v bazičnem telesu. Posledično se pogosto počutimo utrujene, bolne in napihnjene.

Ph se v telesu lahko giblje od nič do štirinajst, pri čemer 0 pomeni najbolj kislo, 7 nevtralno in 14 najbolj bazično. Zdravstveni strokovnjaki svetujejo, da ohranjanje rahlo alkalnega (to je bazičnega) pH ravnovesja ustvarja bolj zdravo okolje za življenje bakterij in encimov. Pravzaprav je vsak proces v telesu odvisen od tega ravnotežja, zanj pa so v dobršni meri odgovorne ledvice in pljuča.

Posledica slabe pljučne funkcije je acidoza, zaradi česar je kri preveč nasičena z ogljikovim dioksidom. Po drugi strani metabolna acidoza onemogoča ledvicam, da bi izločale dovolj sečne kisline, da bi ohranile ravnovesje. Prehrana, sestavljena pretežno iz kislih živil, le še poslabša naravne procese.
Kronična acidoza je povezana s številnimi zdravstvenimi težavami, na primer s previsokim holesterolom, motnjami imunskega sistema, bolečinami v sklepih, multiplo sklerozo, aritmijo, letargijo, sladkorno, kroničnimi in srčnimi boleznimi itd. Prav tako povečuje tveganje za bolezni srca, osteoporozo, težave z jetri in ketoacidozo.

Zakisano telo se proti zakisanosti bori tako, da iz kosti jemlje bistvene minerale, kot so kalcij, natrij, kalij in magnezij. Če ima naša prehrana premalo hranil, pomembnih za pravilno delovanje telesa, to povzroča resne zdravstvene težave, na primer osteoporozo. Poleg tega pomanjkanje alkalizirajočih mineralov v telesu ustvarja ugodne pogoje za kopičenje kislih strupov, ki se kopičijo v maščobnih celicah, kar resno ogroža splošno zdravje.

V zadnjih letih so na voljo številni dokazi, ki govorijo v prid temu, da lahko z alkalno hrano premagamo raka. Dejansko so ugotovili, da alkalna živila koristijo splošnemu zdravju. Leta 1931 je dr. Otto Warburg odkril, da 90–95 % rakavih celic ne more preživeti v alkalnem okolju. Za svoje odkritje je celo dobil Nobelovo nagrado za fiziologijo. Ugotovil je, da pH 7,36 bolj zavira rast in razvoj raka kot pH 7. Številnim bolnikom zato priporočajo, naj bo njihova prehrana sestavljena iz 80 odstotkov bazičnih in iz 20 odstotkov kislih živil. S tovrstno prehrano se izognemo tudi vnetjem, kot je artritis, in izgubimo odvečne kilograme.

5 načinov, da spreobrnemo acidozo

Začnimo dan z limonino vodo
Najprej spremenimo navade. Namesto kave ali zelenega čaja se odločimo za limonovo vodo. To bo alkaliziralo kri, pospešilo prebavo in očistilo jetra. Jejmo doma pripravljene jedi, ki naj bodo predvsem bazične in protivnetne. Za podporo ledvicam in za čiščenje strupov iz telesa pijmo veliko vode.

Pijmo smutije
V nasprotju s sokovi so smutiji bogati s topnimi in netopnimi vlakninami. Te enostavne pijače so odličen način za vključitev bolj bazične zelenjave v prehrano in povečanje vnosa hranljivih snovi in ​​antioksidantov. Zdravstveni strokovnjaki priporočajo, da naj bo v smutiju dve tretjini zelenjave in tretjina sadja.

Odpravimo slabe navade
Navade, s katerimi povečamo zakisanost, so: kajenje, pitje alkohola, telesna neaktivnost in vnos predelanih živil. V kombinaciji oziroma vsaka zase povečujejo vnetja. Z drugimi besedami, povečujejo tveganje za nastanek raka ali drugih resnih stanj.

Ustvarimo rutino
Začnimo z majhnimi spremembami, vse dokler ne zgradimo trajne spremembe, ki bo ohranila najvišji vrh zdravja. Ne poskušajmo spremeniti vsega naenkrat, namesto tega uvajajmo po eno navado hkrati.

Zmanjšajmo stres
Prekomerna izpostavljenost stresu je glavni krivec za kronične bolezni. Z drugimi besedami, stresni hormon kortizol naredi kri bolj kislo. Dovolj spanja je pomembno za razstrupljanje telesa.

 

 

Preberite še več člankov - Prehrana

Kumarice preprečujejo rane na želodcu

Kisle kumarice večinoma uporabljamo kot prilogo, a njihova največja moč se pokaže, če jih jemo samostojno. Kumarice imajo veliko vitaminov, malo maščob in veliko vlaknin, bogate so z železom,...

Hrana za dolgoživost

Kdo ne bi želel dočakati sto let ali več in se ob tem počutiti energičnega in sposobnega kot pri petdesetih ali šestdesetih. Bernardo LaPallo iz Arizone, ki je lani dočakal 114 let, je prisegal na...

Z medom nad tegobe

Načinov uporabe medu je ogromno. Imenujejo ga tudi nektar bogov, saj ga lahko uporabljamo kot mazilo za rane, sirup proti kašlju, zdravilo proti raku, zdravilo za bronhitis in na številne druge...

Limona za kis, bučke in še kaj

Limona, bogata z vitaminom C ni dobra le v limonadi, ampak tudi drugje na krožniku. Lako pa na primer iz nje naredite tudi kis in olje. Kis in olje 5 svežih listov citronke za 14 dni namočimo v ½...

Vrtni šetraj na krožniku

Kaj pa če bi si kdaj privoščili šetraj? Ker ga imamo doma, ker je zdrav, pa tudi izjemno okusen, če ga pripravimo takole... Namaz s šetrajem Potrebujemo: 20 dag kuhanega belega fižola, 2 žlici...

Olive na krožniku

Navadna oljka (Olea europaea) je znana po tem, da koristi vsem, ki imajo visok krvni tlak. A to še ni vse! Pospešuje presnovo, pomaga pri vnetju želodčne in črevesne sluznice ter tankega črevesa,...

Cikorija: kavni nadomestek, ki zdravi sladkorno, zaprtje in osteoartritis

Če ne morete zdržati brez jutranje kave, a se bojite, da bi v telo vnesli preveč kofeina, je morda cikorija tisto, kar iščete. Ta popularni kavni nadomestek ni le okusen jutranji napitek, ampak ima...

Sladki pelin razbije raka

Sladki pelin je najbolj iskana rastlina, ki deluje v boju zoper najbolj nasilne oblike raka. Je tudi pomoč pri preprečevanju vročičnih stanj pri prehladu in gripi. Njegov hidrolat zdravi herpes in...

8 koristi špinače

Špinača je bila superhrana, še preden so izumili ta termin! Jedel jo je risani junak Popaj. Špinača mu je dala moč, mišice pa so se spremenile v tornado energije. Špinača vsebuje več hranil kot...

Sveta Hildegarda: Začimbe za zdravje

Mešanica začimb s komarčkom To splošno zdravilo je dobro za vzdrževanje in obnovo zdravja. Zagotavlja lepo barvo kože in normalno prebavo, izboljša metabolizem in prekrvitev ter pripomore k...

Kdaj ne jem?

Se odložate za post, pa ne veste, kako bi začeli? Bi se radi prekinitveno postili, pa ne veste ali boste zdržali? Če se odločate za kratek post, vam bo v veliko pomoč revija Misteriji, v kateri v...

MIND in mediteranska prehrana upočasnjujeta Parkinsona

Če sledimo prehranjevanju MIND in mediteranski prehrani upočasnimo nastanek Parkinsonove bolezni za dobrih 17 let pri ženskah in za dobrih 8 let pri moških. Nova študija raziskovalcev kanadske...

Na krožniku: ciprje

Pred nekaj dnevi smo pisali o ozkolistnem ciprju. Ciprošu, kakor mu tudi rečejo. Najdemo ga na Pohorju, bogat je z vitamini in minerali, pektini. Priročen v kuhinji, kadar ni beluš , za juhe,...

Rukola za zdrave kosti

Rukola je mediteranska samonikla zelenjava, ki zmanjšuje tveganje za raka in blagodejno deluje na kosti. Rukola je mediteranska samonikla zelenjava grenkega okusa, ki je zelo razširjena po vsem...

S smutiji nad odvečne kilograme

Mangov smuti ¼ skodelice posnetega mleka ¼ pireja zrelih avokadov ½ skodelice mangovega soka ¼ skodelice vanilijevega jogurta brez maščobe 1 skodelica sveže stisnjenega soka limete 1 žlica sladkorja...

Artičoka znižuje holesterol in krvni sladkor

Cinatin, grenčine, flavonoidi, vitamini, železo, magnezij, beljakovine, zdrave maščobe. Vse to in še več vsebuje artičoka. Decembra, ko nehote tudi več pojemo, še kako prav pride. Lajša prebavne...

4 vrste hrane za lepšo polt

Do lepše polti ne pridemo s pudri, kremami in nategovanjem kože. Lepšo polt dobimo, ko umirimo um in telo, ko celice dobijo dovolj kisika in ko dobijo pravo hrano. Štiri vrste hrane še posebej dobro...

Rdeče meso slabše od cigaret

Rdeče in predelano meso sodita v skupino rakotvornih živil, je nedavno potrdila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). Študija, v kateri je sodelovalo dvaindvajset znanstvenikov iz desetih držav,...