Načinov uporabe medu je ogromno. Imenujejo ga tudi nektar bogov, saj ga lahko uporabljamo kot mazilo za rane, sirup proti kašlju, zdravilo proti raku, zdravilo za bronhitis in na številne druge načine. Ima močne protiglivične in protibakterijske lastnosti. Jemo lahko surovega, v kombinaciji z nekaterimi drugimi naravnimi izdelki pa je njegovo delovanje še močnejše.

  1. Med in česnov sirup je desetkrat močnejši kot penicilin
  2. Medene obloge nežno zdravijo kašelj in odstranijo sluz iz pljuč
  3. Med pomaga zaspati
  4. Med in jedilna soda zdravita raka
  5. Jabolčni kis z medom pomaga pri hujšanju
  6. Korenček in med odstranjujeta sluz iz pljuč
  7. Kurkuma in med: antibiotik
  8. Medena pasta z ingverjem za prehlad, gripo ali vneto grlo
  9. Banane in med proti bronhitisu
  10. Kokosovo olje in med za kašelj
  11. Medeni losjon za lepšo kožo
  12. Med z limono za raztapljanje maščob

Banane in med proti bronhitisu 

Potrebujemo:

  • 400 mililitrov vrele vode
  • 2 srednje zreli banani
  • 2 žlici medu 
  1. Olupimo banane in jih pretlačimo z leseno vilico ali žlico.
  2. Pretlačene banane dajmo v lonec in dodajmo vrelo vodo. Mešajmo pol ure.
  3. Ko se ohladi, dodamo med. Pomembno je, da se ohladi, da med ohrani na temperaturo občutljive antioksidante.
  4. Mešanico shranimo v neprodušni posodi in uporabimo 100 mililitrov štirikrat dnevno.
  5. Zdravilo uporabljamo pet zaporednih dni, vsako jutro pripravimo svežo mešanico.

Banane

Banane so polne vitaminov, fitohranil, beljakovin, ogljikovih hidratov, vlaknin in antioksidantov (dopamin in katehin). Banane so eden najboljših virov mangana, ki pomaga celiti rane, to pa je bistvenega pomena pri ogroženem pljučnem tkivu med napadi bronhitisa. Banane vsebujejo tudi beljakovino lektin. Po besedah Jonathana Balla, profesorja molekularne virologije z Nottinghamske univerze, imajo lektini sposobnost vezati nase sladkorje, ki so prisotni na površini številnih virusov, vključno z virusom HIV, gripe in Ebole.

Med

Med je odličen vir vitaminov. Vsebuje B6, tiamin, niacin, riboflavin, pantotensko kislino in nekatere aminokisline. Vsebuje različne minerale: kalcij, baker, železo, magnezij, mangan, fosfor, kalij, natrij in cink, od katerih vsi pomagajo zdraviti. Manuka med ima še več mineralov kot običajni, zaradi česar je še bolj učinkovit pri zdravljenju.

Voda

Voda pomaga, da ostanemo hidrirani in uravnava telesno temperaturo. Pomaga odplakniti strupe, bakterije in viruse.

 

Kljub številnim koristim za zdravje, ga moramo užiti v zmernih količinah, največ 3 žlice medu dnevno.

Pediatri odsvetujejo med mlajšim od enega leta, da bi se izognili nepotrebnemu tveganju botulizma.

Preberite še več člankov - Prehrana

Hrana, ki uravnava hormone

Vse več je oseb, ki trpijo zaradi hormonskih neravovesij in vnetij. Pogosto jih spremljajo bolečine v sklepih, utrujenost, previsok krvni tlak, glavoboli in napihnjenost. Iz tega se običajno...

Katera je primernejša: brezkofeinska ali kofeinska?

Kava je eno od najbolj priljubljenih živil na svetu. Veliko ljudi uživa pri pitju kave, ampak želi omejiti vnos kofeina. Brezkofeinska kava je podobna običajni, le da ji odstranijo kofein....

10 koristi hrane, bogate z levcinom

Levcin je esencialna aminokislina, enden ključnih gradnikov mišične mase. Uporablja jo maščobno tkivo, jetra in mišično tkivo. Ko mišice s starostjo začnejo slabiti, pomaga levcin. Telo potrebuje...

Kako pogosto je priporočeno jesti?

Če ste kot večina, potem najverjetneje dnevno pojeste 3 glavne obroke, med njimi pa prigrizke. Načeloma je to dober način prehranjevanja, ampak govorimo »načeloma«. Najpomembneje je zadovoljiti...

Najboljši viri vlaknin

Je vaša prehrana revna z vlakninami? Če je temu tako, vam bomo v nadaljevanju predstavili najboljše vire le-teh, saj so vlaknine zelo pomembne za naše zdravje. Toda naj vas ne skrbi, da boste morali...

S hrano nad holesterol!

Obstajata dober (HDL) in slab (LDL) holesterol. Prvi je oblikovan tako, da se oprime odvečnega holesterola in ga odstrani iz telesa, medtem ko slab holesterol poskrbi, da se holesterol prične...

Prehranska dopolnila, ki se jim je potrebno izogibati na prazen želodec

Če uživate prehranska dopolnila, pri tem početju niste sami. Približno 70 % Evropejcev svoje zdravje dodatno krepi s pomočjo prehranskih dopolnil. Od teh pa dobrih 80 % predstavljajo starejši od 55...

Limona! Zdravilni učinki, načini uporabe in recepti

Limona je brezčasen sadež, ki najde mesto v prehrani v prav vsakem letnem času. Poleti kot osvežilna limonada, pozimi pa kot dodatek k čaju. Čeprav je večini znano, da limona vsebuje ogromno...

Dvokrpi ginko in njegovi zdravilni učinki

Dvokrpi ginko ( Ginkgo biloba L.) je živi fosil, ki zemljo krasi že dobrih 300 milijonov let. Zanimivo je dejstvo, da ni v sorodu s prav nobeno danes rastočo rastlinsko vrsto. Čeprav je v Evropi...

Stranski učinki probiotikov

Probiotiki so lahko koristen zaveznik, ko želimo izboljšati zdravje našega črevesja. Toda čeprav običajno ne povzročajo nobenih težav, se lahko določeni ljudje ob njihovem uživanju soočijo s...

Prehod na rastlinsko prehrano

Rastlinska prehrana pomeni konzumiranje hrane, ki je izključno rastlinskega izvora. Tak način prehranjevanja se osredotoča na minimalno predelano hrano in se deloma prekriva z veganstvom. Od...

Organski med in njegove prednosti

Ljudje med že vrsto let uporabljamo zaradi njegovega pestrega nabora zdravilnih učinkov. Znajde se v različnih zdravilnih pripravkih, kakor ga v določenih bolnišnicah še vedno uporabljajo za...

Kako se pravilno prehranjevati?

Program krono prehrane dr. Ane Gifing je edinstven, ker pomaga vsakem posamezniku, da dosega svojo idealno težo ob odličnem zdravstvenem stanju telesa, ne glede na to ali je teža previsoka ali...

Fižol namesto mesa

Vsesplošno sprejetje vegetarijanske prehrane bi lahko zmanjšalo emisije toplogrednih plinov za 63 odstotkov. Za mesojedce bi to predstavljalo težavo, saj iz rastlinske prehrane ne dobijo beljakovin,...

Kumarice preprečujejo rane na želodcu

Kisle kumarice večinoma uporabljamo kot prilogo, a njihova največja moč se pokaže, če jih jemo samostojno. Kumarice imajo veliko vitaminov, malo maščob in veliko vlaknin, bogate so z železom,...

Hrana za dolgoživost

Kdo ne bi želel dočakati sto let ali več in se ob tem počutiti energičnega in sposobnega kot pri petdesetih ali šestdesetih. Bernardo LaPallo iz Arizone, ki je lani dočakal 114 let, je prisegal na...

Z medom nad tegobe

Načinov uporabe medu je ogromno. Imenujejo ga tudi nektar bogov, saj ga lahko uporabljamo kot mazilo za rane, sirup proti kašlju, zdravilo proti raku, zdravilo za bronhitis in na številne druge...

Limona za kis, bučke in še kaj

Limona, bogata z vitaminom C ni dobra le v limonadi, ampak tudi drugje na krožniku. Lako pa na primer iz nje naredite tudi kis in olje. Kis in olje 5 svežih listov citronke za 14 dni namočimo v ½...