Sladki pelin razbije raka

Sladki pelin je najbolj iskana rastlina, ki deluje v boju zoper najbolj nasilne oblike raka. Je tudi pomoč pri preprečevanju vročičnih stanj pri prehladu in gripi. Njegov hidrolat zdravi herpes in glivične okužbe. Dovolj razlogov torej, da spregovorimo o tej zdravilni rastlini, ki lahko zraste tudi na našem vrtu. Njegova glavna učinkovina je artimisinin.

Za čaj uporabimo njegove posušene liste, cvetove in drobne neolesenele vejice. Za preventivo in za dvig odpornosti ga pijemo en dan v tednu, torej štirikrat na mesec. Ni pa nobenega zadržka, da ga ne bi pili vsak dan, če nam to ustreza. Sploh pa je to priporočljivo po zdravljenju kakšne težje bolezni, denimo raka.

Priprava čaja in izvlečka

Posredujemo vam priporočilo dr. prof. dr. Boruta Štruklja z ljubljanske Fakultete za farmacijo, kako si ustvarimo čaj iz sladkega pelina:

Iz sladkega pelina se bo izločilo bistveno več artemisinina, če naredimo vodni prevretek, v katerega damo nekaj kapljic katerega koli rastlinskega olja. Na vrhu se bodo sicer nabrali "cinki", vendar čaj približno čez pet minut precedimo. Artemisinin je namreč lipofilna spojina, to pomeni, da je bolj topna v maščobah kot v vodi.

Ker pa vroča voda razgradi del artemisinina, dr. Borut Štrukelj svetuje izvleček s hladnim topilom – etanolom. Zdravilne učinkovine, zlasti veliko artemisinina, lahko iz sladkega pelina pridobimo tako, da sladki pelin namočimo v raztopino 50-odstotnega etanola. Pustimo namakati deset dni v temnem. Uporabimo sto gramov suhe rastline v petsto mililitrih 50-odstotnega etanola; uporabimo lahko tudi žganje. Pijemo dve žlici zjutraj in zvečer. Obenem moramo jemati mineralni pripravek z železom.

Čaj v čaju

Zaupamo vam še recept dobrega poznavalca sladkega pelina Edgarja Prša, po katerem se iz njega izloči čim več artemisinina. Enega naredimo po hladnem postopku, da se vanj izločijo snovi, ki bi jih visoka temperatura uničila. Drugega pa zavremo, da se vanj izločijo tudi učinkovine, ki so koristne in jih lahko dobimo le s prevretkom. Ko se drugi čaj ohladi, ga zmešamo s prvim in tako imamo čaj v čaju, kjer imamo učinkovine tako iz hladnega postopka kot iz prevretka.

Prvi del: Zvečer v pol litra, največ pa v tri četrt litra vode vsujemo eno jušno žlico čaja; približno poldrugi gram posušene rastline. Pustimo stati čez noč, približno 12 ur. To zjutraj pogrejemo do temperature 50 stopinj. Odstavimo in pustimo v loncu do 15 minut. Nato precedimo.

Drugi del: Liste in cvetove, ki ostanejo, damo v dva decilitra vode in vodo zavremo. Ko voda zavre, odstavimo in pustimo še kakih 15 minut. Ko se čaj ohladi do približno 50 stopinj, ga precedimo in zmešamo s čajem, ki smo ga skuhali v prvem delu priprave. Čaj pijemo po požirkih čez cel dan. Lahko ga sladkamo in mešamo z drugimi čaji čez dan, denimo lipovim ali timijanovim. A vsakega skuhamo posebej; drugega mu primešamo, ko je hladen oziroma ima manj kot 50 stopinj.

Še več o sladkem pelinu se poučimo v knjižici »Sladki pelin – trenutno najbolj iskana rastlina«. Tu lahko tisti, ki nimate sami doma posajenega sladkega pelina (sadike spomladi dobite med drugim na Inštitutu za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije v Žalcu), naročite čaj sladkega pelina; zrasel je na kmetiji Klepec v Beli krajini.

Tatjana Svete

 

Preberite še več člankov - Prehrana

Limona! Zdravilni učinki, načini uporabe in recepti

Limona je brezčasen sadež, ki najde mesto v prehrani v prav vsakem letnem času. Poleti kot osvežilna limonada, pozimi pa kot dodatek k čaju. Čeprav je večini znano, da limona vsebuje ogromno...

Dvokrpi ginko in njegovi zdravilni učinki

Dvokrpi ginko ( Ginkgo biloba L.) je živi fosil, ki zemljo krasi že dobrih 300 milijonov let. Zanimivo je dejstvo, da ni v sorodu s prav nobeno danes rastočo rastlinsko vrsto. Čeprav je v Evropi...

Stranski učinki probiotikov

Probiotiki so lahko koristen zaveznik, ko želimo izboljšati zdravje našega črevesja. Toda čeprav običajno ne povzročajo nobenih težav, se lahko določeni ljudje ob njihovem uživanju soočijo s...

Prehod na rastlinsko prehrano

Rastlinska prehrana pomeni konzumiranje hrane, ki je izključno rastlinskega izvora. Tak način prehranjevanja se osredotoča na minimalno predelano hrano in se deloma prekriva z veganstvom. Od...

Organski med in njegove prednosti

Ljudje med že vrsto let uporabljamo zaradi njegovega pestrega nabora zdravilnih učinkov. Znajde se v različnih zdravilnih pripravkih, kakor ga v določenih bolnišnicah še vedno uporabljajo za...

Kako se pravilno prehranjevati?

Program krono prehrane dr. Ane Gifing je edinstven, ker pomaga vsakem posamezniku, da dosega svojo idealno težo ob odličnem zdravstvenem stanju telesa, ne glede na to ali je teža previsoka ali...

Fižol namesto mesa

Vsesplošno sprejetje vegetarijanske prehrane bi lahko zmanjšalo emisije toplogrednih plinov za 63 odstotkov. Za mesojedce bi to predstavljalo težavo, saj iz rastlinske prehrane ne dobijo beljakovin,...

Kumarice preprečujejo rane na želodcu

Kisle kumarice večinoma uporabljamo kot prilogo, a njihova največja moč se pokaže, če jih jemo samostojno. Kumarice imajo veliko vitaminov, malo maščob in veliko vlaknin, bogate so z železom,...

Hrana za dolgoživost

Kdo ne bi želel dočakati sto let ali več in se ob tem počutiti energičnega in sposobnega kot pri petdesetih ali šestdesetih. Bernardo LaPallo iz Arizone, ki je lani dočakal 114 let, je prisegal na...

Z medom nad tegobe

Načinov uporabe medu je ogromno. Imenujejo ga tudi nektar bogov, saj ga lahko uporabljamo kot mazilo za rane, sirup proti kašlju, zdravilo proti raku, zdravilo za bronhitis in na številne druge...

Limona za kis, bučke in še kaj

Limona, bogata z vitaminom C ni dobra le v limonadi, ampak tudi drugje na krožniku. Lako pa na primer iz nje naredite tudi kis in olje. Kis in olje 5 svežih listov citronke za 14 dni namočimo v ½...

Vrtni šetraj na krožniku

Kaj pa če bi si kdaj privoščili šetraj? Ker ga imamo doma, ker je zdrav, pa tudi izjemno okusen, če ga pripravimo takole... Namaz s šetrajem Potrebujemo: 20 dag kuhanega belega fižola, 2 žlici...

Olive na krožniku

Navadna oljka (Olea europaea) je znana po tem, da koristi vsem, ki imajo visok krvni tlak. A to še ni vse! Pospešuje presnovo, pomaga pri vnetju želodčne in črevesne sluznice ter tankega črevesa,...

Cikorija: kavni nadomestek, ki zdravi sladkorno, zaprtje in osteoartritis

Če ne morete zdržati brez jutranje kave, a se bojite, da bi v telo vnesli preveč kofeina, je morda cikorija tisto, kar iščete. Ta popularni kavni nadomestek ni le okusen jutranji napitek, ampak ima...

Sladki pelin razbije raka

Sladki pelin je najbolj iskana rastlina, ki deluje v boju zoper najbolj nasilne oblike raka. Je tudi pomoč pri preprečevanju vročičnih stanj pri prehladu in gripi. Njegov hidrolat zdravi herpes in...

8 koristi špinače

Špinača je bila superhrana, še preden so izumili ta termin! Jedel jo je risani junak Popaj. Špinača mu je dala moč, mišice pa so se spremenile v tornado energije. Špinača vsebuje več hranil kot...

Sveta Hildegarda: Začimbe za zdravje

Mešanica začimb s komarčkom To splošno zdravilo je dobro za vzdrževanje in obnovo zdravja. Zagotavlja lepo barvo kože in normalno prebavo, izboljša metabolizem in prekrvitev ter pripomore k...

Kdaj ne jem?

Se odložate za post, pa ne veste, kako bi začeli? Bi se radi prekinitveno postili, pa ne veste ali boste zdržali? Če se odločate za kratek post, vam bo v veliko pomoč revija Misteriji, v kateri v...