Sladki pelin razbije raka

Sladki pelin je najbolj iskana rastlina, ki deluje v boju zoper najbolj nasilne oblike raka. Je tudi pomoč pri preprečevanju vročičnih stanj pri prehladu in gripi. Njegov hidrolat zdravi herpes in glivične okužbe. Dovolj razlogov torej, da spregovorimo o tej zdravilni rastlini, ki lahko zraste tudi na našem vrtu. Njegova glavna učinkovina je artimisinin.

Za čaj uporabimo njegove posušene liste, cvetove in drobne neolesenele vejice. Za preventivo in za dvig odpornosti ga pijemo en dan v tednu, torej štirikrat na mesec. Ni pa nobenega zadržka, da ga ne bi pili vsak dan, če nam to ustreza. Sploh pa je to priporočljivo po zdravljenju kakšne težje bolezni, denimo raka.

Priprava čaja in izvlečka

Posredujemo vam priporočilo dr. prof. dr. Boruta Štruklja z ljubljanske Fakultete za farmacijo, kako si ustvarimo čaj iz sladkega pelina:

Iz sladkega pelina se bo izločilo bistveno več artemisinina, če naredimo vodni prevretek, v katerega damo nekaj kapljic katerega koli rastlinskega olja. Na vrhu se bodo sicer nabrali "cinki", vendar čaj približno čez pet minut precedimo. Artemisinin je namreč lipofilna spojina, to pomeni, da je bolj topna v maščobah kot v vodi.

Ker pa vroča voda razgradi del artemisinina, dr. Borut Štrukelj svetuje izvleček s hladnim topilom – etanolom. Zdravilne učinkovine, zlasti veliko artemisinina, lahko iz sladkega pelina pridobimo tako, da sladki pelin namočimo v raztopino 50-odstotnega etanola. Pustimo namakati deset dni v temnem. Uporabimo sto gramov suhe rastline v petsto mililitrih 50-odstotnega etanola; uporabimo lahko tudi žganje. Pijemo dve žlici zjutraj in zvečer. Obenem moramo jemati mineralni pripravek z železom.

Čaj v čaju

Zaupamo vam še recept dobrega poznavalca sladkega pelina Edgarja Prša, po katerem se iz njega izloči čim več artemisinina. Enega naredimo po hladnem postopku, da se vanj izločijo snovi, ki bi jih visoka temperatura uničila. Drugega pa zavremo, da se vanj izločijo tudi učinkovine, ki so koristne in jih lahko dobimo le s prevretkom. Ko se drugi čaj ohladi, ga zmešamo s prvim in tako imamo čaj v čaju, kjer imamo učinkovine tako iz hladnega postopka kot iz prevretka.

Prvi del: Zvečer v pol litra, največ pa v tri četrt litra vode vsujemo eno jušno žlico čaja; približno poldrugi gram posušene rastline. Pustimo stati čez noč, približno 12 ur. To zjutraj pogrejemo do temperature 50 stopinj. Odstavimo in pustimo v loncu do 15 minut. Nato precedimo.

Drugi del: Liste in cvetove, ki ostanejo, damo v dva decilitra vode in vodo zavremo. Ko voda zavre, odstavimo in pustimo še kakih 15 minut. Ko se čaj ohladi do približno 50 stopinj, ga precedimo in zmešamo s čajem, ki smo ga skuhali v prvem delu priprave. Čaj pijemo po požirkih čez cel dan. Lahko ga sladkamo in mešamo z drugimi čaji čez dan, denimo lipovim ali timijanovim. A vsakega skuhamo posebej; drugega mu primešamo, ko je hladen oziroma ima manj kot 50 stopinj.

Še več o sladkem pelinu se poučimo v knjižici »Sladki pelin – trenutno najbolj iskana rastlina«. Tu lahko tisti, ki nimate sami doma posajenega sladkega pelina (sadike spomladi dobite med drugim na Inštitutu za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije v Žalcu), naročite čaj sladkega pelina; zrasel je na kmetiji Klepec v Beli krajini.

Tatjana Svete

 

Preberite še več člankov - Prehrana

Kaj sem se naučila o prehranskih dopolnilih?

Prehranska dopolnila so izdelki, ki vsebujejo hranila, ki jih lahko zaužijemo v obliki tablet, kapsul, praškov, kapljic ali drugih oblikah. Namenjeni so dopolnjevanju prehrane, saj vsebujejo...

Katere so zdravju prijazne diete?

Boj z odvečnimi kilogrami je marsikomu dobro znan, prav tako pa tudi dejstvo, da jih je mnogo lažje pridobiti kot izgubiti. Čeprav ob višku maščobnih oblog okoli pasu pomislimo na videz in...

Naravni viri kalcija

Kalcij je najbolj pogost mineral v telesu. Približno 99 odstotkov ga je shranjenega v kosteh in zobeh. Preostali del je razpršen po drugih delih, to je v krvi in v medcelični tekočini. V različnih...

Sadje, ki topi maščobe

Ko iščemo načine, da pokurimo maščobe, nam pride prav vse živo kajne? K sreči ste sladkosnedi na boljšem. Obstaja cela vrsta sadja, ki uspešno topi maščobe in ob tem nahrani telo s pomembnimi...

Hrana, ki uravnava hormone

Vse več je oseb, ki trpijo zaradi hormonskih neravovesij in vnetij. Pogosto jih spremljajo bolečine v sklepih, utrujenost, previsok krvni tlak, glavoboli in napihnjenost. Iz tega se običajno...

Katera je primernejša: brezkofeinska ali kofeinska?

Kava je eno od najbolj priljubljenih živil na svetu. Veliko ljudi uživa pri pitju kave, ampak želi omejiti vnos kofeina. Brezkofeinska kava je podobna običajni, le da ji odstranijo kofein....

10 koristi hrane, bogate z levcinom

Levcin je esencialna aminokislina, enden ključnih gradnikov mišične mase. Uporablja jo maščobno tkivo, jetra in mišično tkivo. Ko mišice s starostjo začnejo slabiti, pomaga levcin. Telo potrebuje...

Kako pogosto je priporočeno jesti?

Če ste kot večina, potem najverjetneje dnevno pojeste 3 glavne obroke, med njimi pa prigrizke. Načeloma je to dober način prehranjevanja, ampak govorimo »načeloma«. Najpomembneje je zadovoljiti...

Najboljši viri vlaknin

Je vaša prehrana revna z vlakninami? Če je temu tako, vam bomo v nadaljevanju predstavili najboljše vire le-teh, saj so vlaknine zelo pomembne za naše zdravje. Toda naj vas ne skrbi, da boste morali...

S hrano nad holesterol!

Obstajata dober (HDL) in slab (LDL) holesterol. Prvi je oblikovan tako, da se oprime odvečnega holesterola in ga odstrani iz telesa, medtem ko slab holesterol poskrbi, da se holesterol prične...

Prehranska dopolnila, ki se jim je potrebno izogibati na prazen želodec

Če uživate prehranska dopolnila, pri tem početju niste sami. Približno 70 % Evropejcev svoje zdravje dodatno krepi s pomočjo prehranskih dopolnil. Od teh pa dobrih 80 % predstavljajo starejši od 55...

Limona! Zdravilni učinki, načini uporabe in recepti

Limona je brezčasen sadež, ki najde mesto v prehrani v prav vsakem letnem času. Poleti kot osvežilna limonada, pozimi pa kot dodatek k čaju. Čeprav je večini znano, da limona vsebuje ogromno...

Dvokrpi ginko in njegovi zdravilni učinki

Dvokrpi ginko ( Ginkgo biloba L.) je živi fosil, ki zemljo krasi že dobrih 300 milijonov let. Zanimivo je dejstvo, da ni v sorodu s prav nobeno danes rastočo rastlinsko vrsto. Čeprav je v Evropi...

Stranski učinki probiotikov

Probiotiki so lahko koristen zaveznik, ko želimo izboljšati zdravje našega črevesja. Toda čeprav običajno ne povzročajo nobenih težav, se lahko določeni ljudje ob njihovem uživanju soočijo s...

Prehod na rastlinsko prehrano

Rastlinska prehrana pomeni konzumiranje hrane, ki je izključno rastlinskega izvora. Tak način prehranjevanja se osredotoča na minimalno predelano hrano in se deloma prekriva z veganstvom. Od...

Organski med in njegove prednosti

Ljudje med že vrsto let uporabljamo zaradi njegovega pestrega nabora zdravilnih učinkov. Znajde se v različnih zdravilnih pripravkih, kakor ga v določenih bolnišnicah še vedno uporabljajo za...

Kako se pravilno prehranjevati?

Program krono prehrane dr. Ane Gifing je edinstven, ker pomaga vsakem posamezniku, da dosega svojo idealno težo ob odličnem zdravstvenem stanju telesa, ne glede na to ali je teža previsoka ali...

Fižol namesto mesa

Vsesplošno sprejetje vegetarijanske prehrane bi lahko zmanjšalo emisije toplogrednih plinov za 63 odstotkov. Za mesojedce bi to predstavljalo težavo, saj iz rastlinske prehrane ne dobijo beljakovin,...