Rukola je mediteranska samonikla zelenjava, ki zmanjšuje tveganje za raka in blagodejno deluje na kosti.
Rukola je mediteranska samonikla zelenjava grenkega okusa, ki je zelo razširjena po vsem svetu. Ima malo kalorij in veliko hranil, zato je priljubljena pri vseh, ki se borijo s kilogrami. 100 gramov rukole vsebuje le 25 kalorij. Bogata je z antioksidanti, vitamini in minerali. Odličen vir vitamina A, C, K in B-kompleksa (tiamina, riboflavina, niacina, piridoksina, pantotenske kisline).
V 100 gramih sveže rukole je 90 odstotkov priporočene dnevne količine vitamina K. Polna je bakra in železa, vsebuje pa tudi manjše količine drugih esencialnih mineralov in elektrolitov, na primer kalcij, kalij, mangan in fosfor. Poleg tega je prava zakladnica fitokemikalij (indol – 3 karbinol in sulforafan), ki blažijo vnetja. Vsebuje majhno količino oksalatov, ki preprečujejo absorbcijo mineralov v organizmu.
Rukola vsebuje veliko folatov – 100 gramov sveže rukole vsebuje 24 odstotkov folne kisline, ki preprečuje upad kognitivnih sposobnosti. Polna je vlaknin, ki pomagajo prebavi in spodbujajo čiščenje organizma od strupov. Vsebujejo eterična olja in antibakterijske snovi, zaradi česar je naravni antibiotik. Koristi se tudi za zdravljenje ran, prehlada in kašlja.
Številne raziskave so potrdile, da rukola znižuje tveganje za rakom pljuč, prostate, dojke in slinavke. Visoka vsebnost vitamina B vpliva na sintezo masti in tvorbo rdečih krvničk, pa tudi energije. Rukola je bogata s karotenoidi, naravnimi pigmenti, ki upočasnjujejo makularno degeneracijo in izboljšujejo vid.
V starodavnem Rimu so jo uporabljali kot afrodizijak.
Recept solato s škampi in rukolo.