Ne glede na to, ali ga imate radi svežega, v solati ali iz njega naredite sok, korenje je bogat vir beta karotena. Je ena od najbolj priljubljenih vrst zelenjave na svetu. Naj bo vijolično, oranžno ali rumeno, korenje ima številne koristi za zdravje.
Za vegansko korenčkovo torto potrebujemo:
***
2 skodelici polnovredne moke (lahko je tudi tapioka)
1 žlico in pol mletega cimeta
1 žlico mletih nageljnovih žbic
4 žlice jedilne sode
2 žlici tapioke (če je nismo dali že prej namesto polnovredne moke)
1/2 žličke soli
1 skodelico in pol vroče vode
¼ skodelice lanenih semen
javorjev sirup (za sladilo)
4 žličke naribane vanilije
¾ skodelice suhega ribeza
6 naribanih korenčkov
½ skodelice mletih mandljev
Pečico segrejmo na 175˙C. Pripravimo 9 x 13 centimetrski pekač, ki ga obložimo s peki papirjem. Zmešamo polnovredno moko (ali tapioko), sojino moko (po želji), cimet, mlete nageljnove žbice, tapiokin škrob (namesto moke ali pa dodamo), sol.Vročo vodo vlijemo v drugo posodo za mešanje in potresemo z lanenimi semeni. Minuto mešajmo, vse dokler lanena semena ne začnejo absorbirati vode in se mešanica ne zgosti. Vmešajmo javorjev sirup (dovolj je pol skodelice) in vanilijo, dodamo ribez, korenje in mandlje. Vlijemo v suho zmes, da se navlaži, nato pa nalijemo v pekač. Pečemo v segreti pečici kakšne pol ure. Pustimo, da se ohladi, preden pecivo narežemo.