Eterična olja, sladkorji, beljakovine in smole v janežu delujejo ugodno na krvni obtok, na prebavo in živčevje, umirjajo napenjanje in kolcanje in še kaj. Če ne vemo, kaj bi pripravili za zajtrk in če ga imamo doma, je janež odločna izbira za zdrav zajtrk.
Janežev namaz
Potrebujemo: 1 skodelico sirnega namaza s smetano, 1 jedilno žlico oljčnega olja, 2 jedilni žlici drobno narezanih stebelc janeža.
Vse sestavine skupaj dobro premešamo in namaz je gotov.
Omleta iz janeža
Potrebujemo: 2 jajci, 1 žlico olja, ščepec soli, žlico mleka, skodelico narezanih mladih listov janeža.
Jajci ubijemo, dodamo žlico mleka, stepemo in zlijemo v ogreto maščobo. Mlade liste janeža na drobno narežemo, prelijemo z vrelo vodo, odcedimo in po okusu posolimo.
V jajčno omleto nadevamo odcejen janež, zavijemo in omleta je pripravljena za postrežbo.
Zelenjavna omleta (fritaja)
Potrebujemo: 3 velika jajca, sol in poper, za dve pesti sesekljanega zelenja janeža, malo melisinih listov, listov poprove mete, malo drobnjaka, 5 lističev rmana, 3 listke belega vratiča (mandrjance), oljčno olje.
Jajca razžvrkljajmo s soljo. Če želimo še posebej mehko frtaljo potem posebej stepemo rumenjake in beljake v čvrst sneg. Pustimo stati toliko časa, da pripravimo vse rastline in jih sesekljamo. Zelišča vmešamo v stepena ali žvrkljana jajca in jo nato popečemo na ogreti pečici, ki smo jo predhodno naoljili. Tako spečemo palačinkam podobne »omlete« in jih postrežemo kot lahko večerjo ob sezonski solati.
Borut Cerkvenič - Crga
P.S. Slika je simbolična