Artičoke niso le zdrave, so tudi okusne. Lahkotne za pred ali za po praznikih.
Artičoke s česnom
Potrebujemo:
4 artičoke, sok 1 limone, 4 jedilne žlice drobtin, 3 stroke česna, oljčno olje, sir parmezan, sol po okusu.
Artičoke operemo in jim z nožem porežemo vršičke zunanjih listov. Na spodnji strani jim odrežemo pecelj. Za nekaj minut jih potopimo v vodo, ki smo ji dodali limonin sok. To naredimo zato, da artičoke ne bi potemnele. V posodici zmešamo drobtine, sol, strt česen in parmezan. Artičoke vzamemo iz vode, jih odcedimo in jim previdno razpremo liste. Med liste stresemo nadev. Položimo jih v posodo, pokapljamo z oljčnim oljem in do polovice zalijemo s slano vodo. Kuhamo jih približno pol ure.
Nadevane artičoke
Potrebujemo:
4 artičoke, sok 1 limone, 2 stroka česna, oljčno olje, peteršilj, sol in poper.
Izberemo srednje velike artičoke, ki smo jih dobro oprali in odstranili trše zunanje liste.
Nasekljamo česen in peteršilj.
Nato odrežemo konice listov, odstranimo bete in artičoke narahlo pritisnemo ob površino da se listi razprejo.
Artičoke polagamo v vodo v katero smo dali limonin sok, da med sušenjem ne potemnijo.
Obrnjene odlagamo na kuhinjsko krpo in pustimo da tekočina odteče iz njih.
Nato jih nadevamo s sesekljanim peteršiljem in česnom ter jih solimo in popramo.
Zložimo jih pokončno v naoljen pekač, pokapamo z olivnim oljem in pečemo 20 min na 200° C.
Pripravil: Borut Cerkvenič