Janež pospešuje vse telesne funkcije, zlasti krvni obtok, delovanje prebave in živčevja, pospešuje nastajanje mleka pri doječih materah, dober proti napenjanju in proti kolcanju, preprečuje nastajanje plinov, zavira razmnoževanje bakterij, uničuje črevesne zajedalce, deluje proti prebavnim krčem, razkužuje dihala.
Omleta iz janeža
Potrebujemo: 2 jajci, 1 žlico olja, ščepec soli, žlico mleka, skodelico narezanih mladih listov janeža.
Priprava: Jajci ubijemo, dodamo žlico mleka, stepemo in zlijemo v ogreto maščobo.
Mlade liste janeža na drobno narežemo, prelijemo z vrelo vodo, odcedimo in po okusu posolimo.
V jajčno omleto nadevamo odcejen janež, zavijemo in omleta je pripravljena za postrežbo.
Frrtalja zelenjavna omleta)
Potrebujemo: 3 velika jajca, sol in poper, za dve pesti sesekljanega zelenja janeža, malo melisinih listov, listov poprove mete, malo drobnjaka, 5 lističev rmana, 3 listke belega vratiča (mandrjance), oljčno olje.
Priprava: Jajca razžvrkljajmo s soljo. Če želimo še posebej mehko frtaljo potem posebej stepemo rumenjake in beljake v čvrst sneg. Pustimo stati toliko časa, da pripravimo vse rastline in jih sesekljamo. Zelišča vmešajmo v stepena ali žvrkljana jajca in jo nato popečemo na ogreti pečici, ki smo jo predhodno naoljili. Tako spečemo palačinkam podobne »omlete« in jih postrežemo kot lahko večerjo ob sezonski solati.
Pripravil: Borut Cerkvenič