Beluš ali špargelj je dar narave. Bogat z vitamini, minerali, rudninskimi snovmi in marsičim, čisti kri, pomaga pri obolelih sečilih, težavah z mehurjem in ledvicami, topil naj bi tudi ledvične kamne. Pomaga v boju proti raku, krepi stene žil in kapilar, znižuje raven holesterola, še posebej slabega, znižuje krvni tlak, izboljšuje spolno moč. Nepogrešljiv pri težavah z očmi ali s spominom, odstranjuje odvečno vodo in kisline, pomaga pri zaprtju in hujšanju, sladkornim bolnikom, pospešuje nastajanje vezivnega tkiva po operativnih posegih, pomaga nosečnicam in pri zobobolu. Zdaj pa vas sprašujem, pa zakaj ga ne bi pogosteje uživali.
Juha
Potrebujemo: ½ kg zelenih belušev, 8 dag listov mlade koprive, 10 dag krompirja, 1 šalotko, 1 strok česna ali šopek čemaža, 2 jedilni žlici oljčnega olja, 6 dl zelenjavne juhe, sol in poper, 25 kapljic limoninega soka
Spodnjo tretjino belušev olupimo, odrežemo olesenele dele in jih narežemo na majhne kose. Mlade liste koprive dobro pregledamo in jih operemo in dobro otresemo. Grobo jih nasekljamo. Krompir olupimo in narežemo na majhne kocke. Olupite šalotko in česen ter ju drobno nasekljajte. V loncu z vročim oljem pražimo šalotko in česen (čemaž, ki smo ga prej umili in nasekljali), dokler ne posteklenita. Dodamo krompir in beluše, prilijemo zelenjavno juho, posolimo in popramo ter pustimo rahlo vreti približno ¼ ure na srednjem ognju. Dodamo narezane liste koprive in juho dobro pretlačimo. Po želji pustimo vreti ali pa dolijemo še nekaj zelenjavne juhe. Odstavimo z ognja, dodamo sol in poper po okusu ter limonin sok. Tako pripravljena juha je dobra za želodčne bolnike.
Kremna juha
Potrebujemo: 1 kg belušev, 1 srednje veliko čebulo, 2 jedilni žlici masla, 1 čajno žličko sladkorja, 2 dl sladke smetane, sol in poper po okusu, 1 jedilno žlico narezanega svežega drobnjaka.
Beluše očistimo, olesenele dele na tanko olupimo in konce odrežemo. Iz olupkov in obrezkov skuhamo 1 l zelenjavne jušne osnove. Vršičke belušev odrežemo 3 cm pod vrhom in jih shranimo. Ostalo narežemo na tanke obročke. Beluševo jušno osnovo precedimo in zavremo. Vršičke damo v vrel krop in jih kuhamo 10 minut, da ostanejo še čvrsti. Čebulo olupimo in na drobno sesekljamo. 1 jedilno žlico masla segrejemo v velikem loncu in na njem steklasto prepražimo čebulo. Prilijemo 1/4 l juhe, dodamo na obročke narezane beluše in sladkor. Beluše dušimo 20 minut oziroma do mehkega. Zdušene beluše zmiksamo s paličnim mešalnikom in počasi prilivamo juho. Spasirano juho zlijemo nazaj v lonec ter vmešamo sladko smetano. Zavremo in damo v juho žlico mrzlega masla in ga z metlico za sneg razmešamo. Začinimo s poprom in soljo. Nazadnje damo v juho še vršičke belušev ter potresemo z sesekljanim drobnjakom.
Recepte pripravil: Borut Cerkvenič Crga