Potrebujemo:
2 skodelici čičerike (če imamo bio čičeriko, jo čez noč pustimo namočeno)
1 veliko jajce
2 žlici koruznega škroba ali koruzne moke
2 žlici mlete kumine
¼ skodelice na drobno narezanega peteršilja
¾ skodelice grškega jogurta
košer sol, drobno mlet črn poper
1 srednje veliko rdečo čebulo
8 jedilnih žlic oljčnega olja
2 žlici sveže stisnjenega limoninega soka
4 perzijske kumarice
Čičeriko, jajce, koruzni škrob, kumino, ¼ skodelice narezanega peteršilja in jogurt zmešajmo v veliko posodi. Posolimo in popopramo. Nasekljamo pol čebule in jo dodamo masi, polovico uporabimo kasneje. Pregnetimo maso z rokami in naredimo več pol centimetra debelih polpetov. Z obeh strani zapecimo do rumenega. Preostanek jogurta zmešajmo z limoninim sokom, ki mu dodamo sol in poper. Na drobno narežimo še drugo polovico čebule. Dodajmo čebulo, peteršilj, žlico limoninega soka in 2 žlici olja. Zmešajmo in ponudimo s falafli.
Potrebujemo:
1 glavo zelja z odstranjenimi zunanjimi listi
oljčno olje
košer sol in črn poper
4 rezine na debelo narezane slanine
Pečico segrejmo na 150 °C. Zelje narežimo na četrtine. Odrežimo dno in delno odstranimo steblo. Vsako četrtino ponovno prerežimo na pol. Položimo na pekač ter prelijmo z oljčnim oljem. Začinimo s soljo in poprom. Vsako rezino slanine razrežimo na majhne trakove in položimo na zelje. Pečemo pol ure. Če se nam zdi, da robovi niso dovolj zapečeni, pecimo še kakšnih pet minut.
Zelje lahko pripravimo tudi kot juho, ki ji dodamo prepraženo slanino ...
Potrebujemo:
- 5 skodelic svežega ali zamrznjenega graha
• 2 skodelice zelenjave (organske)
• 2 skodelice filtrirane vode
• 1 skodelico sesekljane sladke čebule
• ⅓ skodelice na drobno narezane sveže mete
• ⅓ skodelice narezanega svežega peteršilja
• ¼ skodelice narezanega svežega drobnjaka
• 2 žlici kokosovega olja
• 2 žličke morske soli
• ½ čajne žličke mletega popra
Na kokosovem olju prepražimo čebulo, da porumeni. Dodajmo zelenjavo in vodo ter pojačajmo temperaturo, da zavre. Dodajmo grah in kuhamo še 5 minut, dokler se ne zmehča. Odstavimo, dodamo sveža zelišča, sol in poper. Po želji juho zmiksamo in okrasimo s svežim sirom ali smetano.
Potrebujemo:
skodelico tune, odcejene
2 skodelici zelenega ali rdečega zelja ali 1/4 male glave zelja
1/4 skodelice drobnjaka
1 žlico majoneze (po želji)
3 žlice grškega jogurta
sol in črni poper
Tuno pretlačimo z vilicami in jo premešajmo z narezanim zeljem. Vmešajmo drobnjak, majonezo in jogurt. Po okusu dodajmo sol in poper. Pojejmo takoj. Na hladnem sicer solata zdrži do dva dni.
Slika je simbolična
Potrebujemo:
1 glavo zelja, narezanega na koščke
1/2 skodelice olja oljne repice
1 žlico asafetide
1,5 žlico gorčičnih semen
1,5 skodelice navadnega jogurta
1 žlico soli
1 žlico kumine
1 žličko kurkume
1 žlico koriandra
Sesekljane koščke zelja položimo v cedilo in dobro sperimo. Pustimo, da se osuši. Minuto segrevajmo olje v veliki ponvi na srednje veliki temperaturi. Dodajmo asafetido in gorčična semena in izklopimo temperaturo. Po petih minutah vmešajmo jogurt ter minuto neprekinjeno mešajmo. Dodajmo sol, kumino, kurkumo in koriander. Dodamo zelje in dobro premešajmo. Na srednjem ognju in ob stalnem mešanju pražimo še 5 minut.