Potrebujemo:

 

2 skodelici čičerike (če imamo bio čičeriko, jo čez noč pustimo namočeno)

1 veliko jajce

2 žlici koruznega škroba ali koruzne moke

2 žlici mlete kumine

¼ skodelice na drobno narezanega peteršilja

¾ skodelice grškega jogurta

košer sol, drobno mlet črn poper

1 srednje veliko rdečo čebulo

8 jedilnih žlic oljčnega olja

2 žlici sveže stisnjenega limoninega soka

4 perzijske kumarice

 

Čičeriko, jajce, koruzni škrob, kumino, ¼ skodelice narezanega peteršilja in jogurt zmešajmo v veliko posodi. Posolimo in popopramo. Nasekljamo pol čebule in jo dodamo masi, polovico uporabimo kasneje. Pregnetimo maso z rokami in naredimo več pol centimetra debelih polpetov. Z obeh strani zapecimo do rumenega. Preostanek jogurta zmešajmo z limoninim sokom, ki mu dodamo sol in poper. Na drobno narežimo še drugo polovico čebule. Dodajmo čebulo, peteršilj, žlico limoninega soka in 2 žlici olja. Zmešajmo in ponudimo s falafli.

 

 

 

 

Potrebujemo:

 

1 glavo zelja z odstranjenimi zunanjimi listi

oljčno olje

košer sol in črn poper

4 rezine na debelo narezane slanine

Pečico segrejmo na 150 °C. Zelje narežimo na četrtine. Odrežimo dno in delno odstranimo steblo. Vsako četrtino ponovno prerežimo na pol. Položimo na pekač ter prelijmo z oljčnim oljem. Začinimo s soljo in poprom. Vsako rezino slanine razrežimo na majhne trakove in položimo na zelje. Pečemo pol ure. Če se nam zdi, da robovi niso dovolj zapečeni, pecimo še kakšnih pet minut.

 

Zelje lahko pripravimo tudi kot juho, ki ji dodamo prepraženo slanino ...

            Potrebujemo:

 

  • 5 skodelic svežega ali zamrznjenega graha
    • 2 skodelice zelenjave (organske)
    • 2 skodelice filtrirane vode
    • 1 skodelico sesekljane sladke čebule
    • ⅓ skodelice na drobno narezane sveže mete
    • ⅓ skodelice narezanega svežega peteršilja
    • ¼ skodelice narezanega svežega drobnjaka
    • 2 žlici kokosovega olja
    • 2 žličke morske soli
    • ½ čajne žličke mletega popra

Na kokosovem olju prepražimo čebulo, da porumeni. Dodajmo zelenjavo in vodo ter pojačajmo temperaturo, da zavre. Dodajmo grah in kuhamo še 5 minut, dokler se ne zmehča. Odstavimo, dodamo sveža zelišča, sol in poper. Po želji juho zmiksamo in okrasimo s svežim sirom ali smetano.

 

Potrebujemo:

skodelico tune, odcejene
2 skodelici zelenega ali rdečega zelja ali 1/4 male glave zelja

1/4 skodelice drobnjaka
1 žlico majoneze (po želji)
3 žlice grškega jogurta
sol in črni poper

Tuno pretlačimo z vilicami in jo premešajmo z narezanim zeljem. Vmešajmo drobnjak, majonezo in jogurt. Po okusu dodajmo sol in poper. Pojejmo takoj. Na hladnem sicer solata zdrži do dva dni.

 

Slika je simbolična

Potrebujemo:

 

1 glavo zelja, narezanega na koščke
1/2 skodelice olja oljne repice
1 žlico asafetide
1,5 žlico gorčičnih semen

1,5 skodelice navadnega jogurta
1 žlico soli
1 žlico kumine
1 žličko kurkume
1 žlico koriandra

 

Sesekljane koščke zelja položimo v cedilo in dobro sperimo. Pustimo, da se osuši. Minuto segrevajmo olje v veliki ponvi na srednje veliki temperaturi. Dodajmo asafetido in gorčična semena in izklopimo temperaturo. Po petih minutah vmešajmo jogurt ter minuto neprekinjeno mešajmo. Dodajmo sol, kumino, kurkumo in koriander. Dodamo zelje in dobro premešajmo. Na srednjem ognju in ob stalnem mešanju pražimo še 5 minut.

 

 

Preberite še več člankov - Recept tedna

Kremna juha iz belušev

Beluš ali špargelj je dar narave. Bogat z vitamini, minerali, rudninskimi snovmi in marsičim, čisti kri, pomaga pri obolelih sečilih, težavah z mehurjem in ledvicami, topil naj bi tudi ledvične...

Spomladanska solata s kozjim sirom

Objavljamo mamljiv recept za spomladansko solato, ki nam ga je zaupala Celjanka, Lea Thaler. Potrebujemo: sezonsko solato 2 kuhani jajci popražene bučke in por kalčke kozji feta sir cvetovi mrtve...

Artičoke z masleno omako

Artičoke uspešno čistijo jetra, zmanjšujejo holesterol in sladkor. Potrebujemo: 4 kom artičoke, sok 1 limone, 1 dl dobrega belega vina, 10 dag masla, 3 dag sira parmezana Priprava: Eno limono...

Večerja brez glutena: bučkini zvitki

Za vse, ki ste se odločili zgubiti kakšen kilogram, so bučkini zvitki kot nalašč. Bučke odvajajo vodo, zapečene pa so slastne in hranljive. In če so še nadevane, mmmm Za govejo omako potrebujemo:...

Lahko prebavljiv zajtrk

Eterična olja, sladkorji, beljakovine in smole v janežu delujejo ugodno na krvni obtok, na prebavo in živčevje, umirjajo napenjanje in kolcanje in še kaj. Če ne vemo, kaj bi pripravili za zajtrk in...

Smutiji za moč in energijo

Zeleni smuti z mangom Potrebujemo: 2 skodelici sveže špinače 1 ½ skodelice vode 2 skodelice manga 1 olupljeno pomarančo ¼ skodelice ovsenih kosmičev Zmiksajmo špinačo, pomarančo in vodo, da postane...

Artičoka na krožniku

Artičoke niso le zdrave, so tudi okusne. Lahkotne za pred ali za po praznikih. Artičoke s česnom Potrebujemo: 4 artičoke, sok 1 limone, 4 jedilne žlice drobtin, 3 stroke česna, oljčno olje, sir...

Bi si privoščili tak zajrtk?

Janež pospešuje vse telesne funkcije, zlasti krvni obtok, delovanje prebave in živčevja, pospešuje nastajanje mleka pri doječih materah, dober proti napenjanju in proti kolcanju, preprečuje...

Kefir za krepitev imunskega sistema

Napitek začnem piti, če čutim, da bi lahko sledil prehlad ali ko čutim, da imam začetek vnetja grla. Zdi se, da lajša simptome in lahko celo zmanjša trajanje bolezni. Tako borovnice kot pomaranče so...

Večerja brez glutena: losos v medu s kvinojo

Če želimo bogat vir omega - 3 in dovolj beljakovin, s katermimi bi nadomestili meso, potem si pripravimo tole odlično in lahkotno jed, ki nasiti še tako lačne želodce. Potrebujemo: 1 skodelico...

Veganski tiramisu

Za vse sladkosnedne smo izbrskali odličen Tajčin recept, ki je primeren tudi za sladkorne bolnike oziroma vse, ki se trudijo izgubiti kakšen kilogram. Priprava: 25 minut, za približno 15 kosov...

Mafini na način 'after eight'

Mafini niso nekaj novega, so pa vse generacije, od otrok do babic, spodbudili k vnovičnemu ustvarjanju sladkega v domači kuhinji. A lahko se še preprostejši – in predvsem zdravi! Mafini Potrebujemo:...

Testenine s kolerabo

Koleraba preprečuje anemijo, pospešuje presnovo, telesu zagotovi hranila in zmanjšuje CRP, beljakovino, ki je pri zdravih osebah prisotna v zelo nizkih ravneh. Začinjene testenine s kolerabo...

Šparglji z jajci

V teh vročih dneh najbrž vsi pomislimo, kako bi si pripravili okusen in lahkoten obrok a na hitro. No, rešitev je tu. Če imate doma šparglje pa kakšno jajce ali dva. Potrebujemo: 2 jajci oljčno olje...

Korenje za pomlajevanje in zaščito pred soncem

Cenovno ugodna in priročna maska za obraz, narejena iz mešanice naribanega korenja z malo medu, ohranja videz mladostne kože. Korenčkova juha Potrebujemo: 2 žlici masla 4 pore, nasekljane 4 stebelne...

Veganska korenčkova torta

Ne glede na to, ali ga imate radi svežega, v solati ali iz njega naredite sok, korenje je bogat vir beta karotena. Je ena od najbolj priljubljenih vrst zelenjave na svetu. Naj bo vijolično, oranžno...

Tajča svetuje: Čemaževe palačinke

Čemaž ali divji česen vsebuje ogromno zdravilnih snovi, uporabljamo pa ga lahko namesto česna. Če si še niste naredili čemaževega pesta, pa lahko iz svežega čemaža pripravite palačinke. Čemaževe...

Omleta s šparglji

Šparglji imajo veliko hranil in malo kalorij. Primerni so za sladkorne bolnike in vse, ki bi želeli shujšati. Imajo ogromno vitaminov in balastnih snovi, ki spodbujajo presnovo in delovanje ledvic....